“Poput Sputnjika? Ne, ruska najava vakcine za dve nedelje je opasna i neodgovorna”: Kako je CNN kritikovao objave iz Rusije

1
Foto: Profimedia

“Rusija planira da bude prva država koja će plasirati na tržište vakcinu za koronavirus, uprkos nedovoljno ispitanoj bezbednosti i delotvornosti te vakcine i nedovoljno transparentnim fazama njene proizvodnje”.

Tako CNN započinje veoma kritičan tekst o ruskim najavama da će već u prve dve nedelje avgusta biti u mogućnosti da vakcinišu ljude svojom vakcinom.

“Oni su rekli da je ovo Sputnjik momenat, da su Amerikanci bili iznenađeni kada su čuli zvuk Sputnjika i da nisu verovali da će Rusi tamo stići prvi”, piše CNN i dodaje koliko god pričali o velikom iznenađenju i otkriću, ono svoju pravu vrednost ne može da dobije dok transparentno ne budu objavljene sve faze istraživanja.

Ruski naučnici tvrde da je njihova vakcina zapravo samo modifikovana postojeća vakcina koja se koristi za druge bolesti. I dok su širom sveta neke kompanije u trećoj fazi kliničkog ispitivanja vakcine, u Rusiji će tek 3. avgusta biti završena druga faza. Treća će biti sprovedena paralelno sa vakcinisanjem medicinskih radnika, objašnjava CNN i ističe da je u pitanju pritisak Kremlja da se vakcina što pre isporuči kako bi Rusija u očima sveta bila prestavljena kao naučna sila.

Odgovora zbog čega nisu transparentno objavljivani podaci o prve dve faze ispitivanje – nema.

Naučnici i medicinski stručnjaci tvrde da je prikupljanje podataka u toku i da će ih objaviti početkom avgusta.

“Isti naučnici i medicinski stručnjaci koji su negirali da su ruski hakeri upadali u američke, britanske i kanadske baze podataka o istraživanju vakcine. Isti oni koji su tvrdili da Putin i pripadnici ruske ekonomske i političke elite nisu dobili rani pristup vakcini”, zaključuje CNN.

1 KOMENTAR

  1. Američka pakost i ljubomora!!!. iskompleksirana zemlja koja uvek misli i hoće, makar i prisilno da je prva u svemu, a nije!!!.

Comments are closed.