“Populistička politika ne donosi ekonomski uspeh. I Kina i Turska razvijale su se u trenucima otvorenosti”: Jedan od najvećih svetskih ekonomista Nurijel Rubini za novi Nedeljnik

0
Foto Igor Pavićević

Nurijel Rubini je drugi put posetio Srbiju. Prvi put je bio pre više od trideset godina – turistički.

Jedan od najuticajnijih američkih i svetskih ekonomista – rođen u Istanbulu, sa iranskim i jevrejskim poreklom – pre nego što je doktorirao na Harvardu, školovao se i odrastao u Italiji.

„Sa prijateljima smo išli na more u Grčku, pa smo putovali kroz Jugoslaviju. Bilo je to pre raspada države“, rekao nam je u neformalnom razgovoru pre početka ekskluzivnog intervjua za Nedeljnik.

Drugi put u našu zemlju je došao kako bi održao predavanje na konferenciji „Geopolitički rizici: U susret globalnoj recesiji u 2020?“, u organizaciji Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD).

Predavač na Jejlu i Njujorškom univerzitetu, radio je u MMF-u i Svetskoj banci, za Banku Izraela… a najpoznatiji je po tome što je predvideo veliku krizu 2008. godine, zbog čega je dobio nadimak Doktor Propast. U više navrata je kasnije upozoravao da nova kriza sličnih razmera može da zadesi svet, poslednji put ranije ove godine.

Nurijel Rubini je za novi Nedeljnik govorio o tome zašto je svojevremeno rekao da je Marks bio u pravu, zašto Donald Tramp predstavlja rizik za svetsku ekonomiju, šta sve može da dovede do nove globalne krize i zašto su danas rizici manji nego pre nekoliko meseci, kao i o tome koliko je za dobre ekonomske rezultate važna demokratija.

“Čvrsto verujem da je liberalna demokratija bolji sistem od svih alternativa. Vinston Čerčil je rekao da je demokratija najgori sistem, ako izuzmemo sve ostale.

Znamo da postoje pretnje liberalnoj demokratiji, populistički vladari dolaze na vlast u mnogim delovima sveta. Ali ako pogledate ekonomske rezultate autoritarnih vlasti, uglavnom nećete videti uspehe.

Vladimir Putin je možda politički popularan u Rusiji, čak i ruska vlada, ali potencijalni rast u Rusiji je tek 1,5 odsto, a to je prilično osrednje za državu sa tolikim dohotkom po glavi stanovnika. I generalno, ekonomske performanse Rusije su osrednje.

Uzmite i primer Erdoganove Turske koja oseća teški ekonomski pritisak i suštinski se nalazi u nekoj vrsti tehničke recesije, tamo populistička politika nije donela veliki uspeh”, rekao je Rubinim koji je govorio i o kineskom ekonomskom modelu i kako “tvrdi” Bregzit može da utiče na zemlje kao što je Srbija.

CEO INTERVJU U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 14. NOVEMBRA. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju 50. broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku