“Popeo se na binu, oteo gitaru Džoniju Holideju i naterao ga da viče – živeo car Lazar, živeo Miloš Obilić…”

1

I dok Miško Milošević utrenirava sebe u javu i san u američkoj dolini snova, njegov pajtos Stevica Marković postaje Delonov “one and only”. Stanuje u njegovoj pariskoj palati u prizemlju. Ismejava Delonovo rano ustajanje i jurcanje na filmski set. Iako mu Delon nudi sitne uloge u svojim filmovima, Markoviću se više dopada filmski život. Spava do podne, obilazi kafiće, a noću trese pariske klubove i krevete. I ne manjka mu osionost.

Tu i tamo ukrade komad slavesvog šefa, pa osvane u čuvenom “Pari Maču” koji je doneo reportažu o njemu s naslovom “Stevan Marković – najjači i najlepši čovek u Parizu”. Ipak, mnogo uspešnije od slave, sa svojim gazdom deli njegovu ženu – Natali Delon. I ne zaustavlja se samo na tuđoj ženi, komada jedan. I to je predmet svih oficijelnih i neoficijelnih biografa koji su u toj “trojci” videli početak kraja mesje Markovića.

Da bi zadivio zemljake iz Srbije koji ustaju da bi dirinčili u fabrici, krojačkim radnjama ili pekarskom savladavanju svih krivina kroasana, Marković se ne zaustavlja samo u prepričavanju svojih dogodovština sa Alenom Delonom, već i u anegdoti kako jednom prilikom šalje slavnog glumca da mu kupi novine. Jer gastarbajteri umeju da prilažu razne dokaze svoje uspešnosti u stranoj zemlji. Neki taj svoj uspeh pretvore u tri sprata visoke vile u svom srpskom selu, neki naprave grobnicu s namerom da postide i Tutankamona, a neki prilažu, kao sam Stevica Marković, prijateljstvo sa slavnim. A nekad se prilaže, u njegovom slučaju, i neprijateljstvo sa slavnima. Zapravo, ne radi se o neprijateljstvu već o pravljenju skandala sa slavnima.

***

Uoči jednog spektakularnog nastupa Džonija Holideja u Parizu, Marković obećava zemljacima da će napraviti haos u Parizu. I dok je na bini Džoni Holidej isporučivao hitove, njihao kukovima i izazivao tahikardiju ženskih srca u areni, nije slutio da je tu i jedan neobični “fan”. U jednom trenutku Stevica se popeo na binu, oteo gitaru od Holideja i počeo da ga udara. I ni samo to. Od francuskog Prislija tražio je da viče “Živeo car Lazar”, “Živeo Miloš Obilić” i Holidej je vikao to u mikrofon ne znajući šta govori, kao ni većina posetilaca.

***

*Iz knjige Branka Rosića “Stevica Marković: Najveća priča o prvom mangupu Beograda i Jugoslavije” koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik koji na kioske dolazi u četvrtak 9. jula.

***

NAJBOLJE KNJIGE ZA OVO LETO

Poklon edicija “Velike biografije” uz Nedeljnik se nastavlja i u julu sa tri nove hit knjige. Knjiga o najkontroverznijem srpskom špijunu Dušku Popovu dobijala se uz Nedeljnik od 2. jula, knjigu o najkontroverznijem srpskom mangupu Stevici Markoviću čitaoci će na poklon dobiti uz Nedeljnik od 9. jula, a knjigu o najokontroverznijem srpskom policajcu Dragom Jovanoviću uz Nedeljnik od 16. jula.

1 KOMENTAR

Comments are closed.