Popadić: Bolje primiti kao treću dozu neku od inovativnih nego inaktivisanu vakcinu, ali je bolje primiti i nju kao treću nego ništa

0
Foto Printscreen N1

Profesor imunologije Dušan Popadić rekao je za RTS da nemamo dovoljno vakcinisanih i imunih osoba u populaciji, a mere ne poštujemo, ne nosimo maske. Treba imati u vidu, podvlači Popadić, da su sve vakcine koje su nam dostupne nakon imunizacije davale nešto višu koncentraciju antitela nego kod onih koji su rekonvalescenti.

Dok gotovo polovina građana nije primila ni prvu dozu vakcine, interesovanje za treću dozu je solidno, ali takođe nedovoljno, struka najavljuje da je vrlo moguće da ćemo primati i četvrtu dozu vakcine protiv kovida.

Profesor imunologije Dušan Popadić rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da ponovo nosi masku iako je primio treću dozu vakcine, zato što sada imamo 3.500 zaraženih, situacija je vrlo ozbiljna i ne želi da svoje zdravlje izlaže riziku.

Ukazuje da je u većem riziku ako ne nosi masku nego ako je nosi.

Popadić ističe da nemamo dovoljno vakcinisanih i imunih osoba u populaciji, a mere ne poštujemo uopšte, ne nosimo maske i to je logična situacija takvog spleta faktora.

Govoreći o vakcinama i maskama, on kaže da ako nije velika gužva u prostoriji u kojoj se boravi i ako su svi vakcinisani nema potrebe da nosimo maske.

“Ja na svom poslu ne nosim masku, tu su svi vakcinisani, ovde prolazim kroz hodnike gde vakcinalni status nije poznat, tako da za svaki slučaj nosim masku”, objasnio je Popadić.

Popadić je rekao da nas očekuje teška jesen: “Ovo je krenulo ranije nego što sam mogao da naslutim i nastaviće se do u zimu.”

Šta su pokazale studije 

“Mi sada tek dobijamo prave studije – populacione studije za prve dve doze, pre 15 dana izašla je studija o efektivnosti vakcinacije u Bahreinu. Oni su imali kombinaciju istih vakcina kao mi – Sinofarm, sputnjik, Astra-Zeneku i Fajzera. Ta studija je pokazala da inovativne vakcine, vektorske i Fajzer vakcine pružaju bolju zaštitu onima koji su primili dve doze nego inaktivisana Sinofarmova vakcina”, kaže Popadić.

Druga stvar koju je istakao je da je pre nedelju dana izašla studija iz Izraela, imali su samo Fajzerovu vakcinu i poredili su imunitet kod onih koji su preležali kovid i onih koji su vakcinisani sa dve doze i oni koji su preležali kovid i vakcinisani jednom dozom.

Studija je pokazala da oni koji su preležali imaju bolju zaštitu od onih koji su primili dve doze.

“Sticanje imuniteta kroz prirodnu infekciju veoma mnogo košta, košta u ljudskim životima”, kaže Popadić.

Najpametnije što mogu da urade ljudi je da se vakcinišu 

Treba imati u vidu, podvlači Popadić, da su sve vakcine koje su nama dostupne nakon imunizacije davale nešto više koncentraciju antitela nego kod rekonvalescenata.

“Besomučno praćenje antitela, kako ko oseti potrebu,nije u svakom slučaju najbolji korelat imuniteta koji nosi”, rekao je Popadić.

“Pozivam ljude da izbegnu to određivanje antitela na svoju ruku”, kaže on. “Najpametnije što mogu da urade je da se vakcinišu i ako stiču uslove da osveže imunitet trećom dozom, o četvrtoj dozi ne bih pričao.”

Dilema kod građana – koja vakcina za treću dozu

Popadić ističe da nikada nije rečeno istom vakcinom, rečeno je Fajzerovom vakcinom na početku.

“U principu, RNK i vektorske vakcine daju efektivniji imunski odgovor, bolje je primiti kao treću dozu neku od inovativnih vakcina, nego inaktivisanu vakcinu, ali je bolje primiti kao treću dozu inaktivisanu nego ništa”, objasnio je Popadić.

Popadić kaže da to što smo vakcinisani ne sprečava nas da stavimo masku u rizičnoj situaciji.

“Vakcina je apsolutno neophodna i pozivam da vakcinisani ne zaborave da se imunitet ne stiče činom vakcinacije nego se stiče šest nedelja nakon prve doze, pod uslovom da je primljena druga doza”, kaže on.

“Potrebno je vreme da se izgradi imunitet, to što smo primili vakcinu danas ne znači da treba da se ponašamo neodgovorno isto popodne. I dalje moramo da se čuvamo”, zaključio je Dušan Popadić.