Pop muzika koja poziva na pokolj nevernika i prinudno preobraćanje: Kako su Modijevi hindu nacionalisti u Indiji mržnju zapakovali u stihove

0
(Rebecca Conway for The New York Times)

RAJPUR, Indija – Indijska pop zvezda izašla je na binu i započela koncert.

“Svaka kuća će biti u boji šafrana!”, viknula je pevačica Lakšmi Dubej u mikrofon, misleći na boju koja predstavlja hinduizam. “Moramo da nateramo teroriste da beže sa naše svete zemlje!”

Publika je zaklicala kada je Lakšmi pokaza rukom rezanje grla.

Lakšmi je jedna od najvećih zvezda koje predvode talas hindutva pop muzike u Indiji poslednjih nekoliko godina. Hindutva je reč koja opisuje posvećenost hindu kulturi, a muzika koja nosi njeno ime nudi tradicionalne priče iz hinduističke religije i bolivudski ritam – sa stihovima koji neretko vrlo otvoreno pozivaju na pokolj nevernika, prinudno preobraćanje ili napade na Pakistan.

Ovo je muzika koja utelovljuje Indiju premijera Narendre Modija. Muslimani i druge manjinske grupe strahuju da Modijeve hindu nacionalističke pristalice nanose štetu sekularnim temeljima ove zemlje i čine život u njoj opasnim za svakog ko ne pokazuje patriotizam ili naklonost hinduističkoj religiji.

Hinduistički festivali počinju puštanjem glasne muzike u muslimanskim krajevima grada kako bi se oni zastrašili. Većina pesama sadrži poziv “Jai Shri Ram!”, dozivanje boga Rama, koji je postao borbeni poklič za hindu nacionaliste. Muslimani koji odbijaju da pevaju sa masom bivaju napadnuti.

“Mržnja uvijena u takozvanu veru postala je nešto sasvim normalno”, kaže T. M. Krišna, jedan od najistaknutijih tradicionalnih pevača u Indiji. “Maske su pale i ovo što vidimo bi trebalo da nas duboko zabrine.”

Lakšmi Dubej (30) u razgovoru za Njujork tajms navela je da je njen cilj da regrutuje pešadiju koja će Indiju pretvoriti u hinduističku naciju. Vlada najmanje jedne indijske države kojom upravlja Modijeva partija finansirala je njene nastupe iz javnog budžeta.

Najnasilniji delovi hindutva pop muzike fokusiraju se na Kašmir, područje na kojem većinu čini muslimansko stanovništvo, a kojem je autonomiju u avgustu oduzela Modijeva vlada.

Za milione muslimana u Indiji, ovakvi hiperpatriotski izrazi predstavljaju pretnju.

Pesma popularnog hindutva pop umetnika, Sandžaja Fajzabadija, nosi naziv “Kašmir je naš život”.

“Doći ću u Pakistan i igrati klikere vašim očima!”, peva Fajzabadi, a potom poziva na seksualno osvajanje teritorije.

Sandžaj Fajzabadi je u intervjuu priznao da bi se iz stihova koje peva moglo zaključiti da on podržava nasilje, ali je istakao da on nema ništa protiv muslimana, već protiv onih koji šire terorizam.

Desnica u Indiji nikada nije bila ohrabrenija. Neki od vrhovnih zvaničnika u Modijevoj vladi neprekidno o imigrantima govore kao o termitima, prete da će oduzeti državljanstvo stotinama hiljada muslimana i podstiču nasilje protiv onih koji su optuženi za pokolj krava, svete životinje za hinduse. (Većina mesara u Indiji su muslimani ili pripadnici nižih kastâ.)

Lakšmine nastupe posećuju hiljade ljudi.

Na jednom od nastupa nedavno je otpevala jednu od svojih najpopularnijih pesama, “Svaka će kuća biti boje šafrana”. Lakšmi je povukla lakat unazad i otpustila imaginarnu strelu.

“Ljudi obučeni u šafran će vladati!”, vrištala je. “Samo jedan slogan, samo jedno ime: Jai Shri Ram! Jai Shri Ram!”

Piše Kaj Šulc

© 2019 The New York Times