Ponovo tenzije u odnosima Atine i Ankare: Turska vraća brod u istočno Sredozemlje, Grčka smatra da je ugrožena

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Turska će ponovo poslati svoj sporni istraživački brod u istočno Sredozemlje u zoni gde se nalazio u avgustu i septembru što je izazvalo jake tenzije sa Grčkom, javila je sinoć turska mornarica.

Brod će biti u toj zoni od 12. do 20. oktobra gde će sprovoditi aktivnosti uključujući južno od grčkog ostrva Megisti, navodi se u poruci koju je objavio pomorski sistem upozorenja NAVTEX. 

Taj potez preti ponovo da zaoštri spor oko morskih granica u oblasti između grčkih ostrva, Kipra i turske južne obale koji je izbio letos uz gomilanje ratnih brodova i strahovanja o konfrontaciji između dve zemlje, članice NATO.

Atina je osudila danas najavljeno vraćanje turskog broda u istočno Sredozemlje, a grčko ministarstvo spoljnih poslova je ocenilo da ponovno slanje broda predstavlja „direktnu pretnju miru i sigurnosti u regionu“.

Na novoj misiji turskom brodu Oruč Reis će se pridružiti još dva broda nazvana Ataman i Čengih Han, prema poruci koju je Ankara objavila preko pomorskom sistema upozorenja Navteks. 

Velike tenzije izbile su između Atine i Ankare kada je Turska poslala svoj istraživački brod, u pratnji ratnih brodova, od 10. avgusta do sredine septembra da istražuje naftu kod tog grčkog ostrva. Ostvro se nalazi na dva kilometara od turske obale i u zoni potencijalno bogatoj energentima.

Posle mesec dana tenzija dve zemlje, članice NATO, složile su se da će se vratiti za pregovarački sto, mada datum još nije određen.

Turska nije „pouzdana“ i ne želi iskreno dijalog, saopštilo je danas grčko Ministarstvo spoljnih poslova. Ministarstvo je dodalo da je Ankara „glavni faktor nestabilnosti u regionu, „od Libije do Egejskog mora, Kipra, Sirije, Iraka i sada Nagorno-Karabaha“.

Oruč Reis se vratio nazad u tursku luku prošlog meseca i mnogi su se nadali da je to znak smirivanja u prilog dijaloga za rešenje krize. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tada je rekao da je povlačenje broda namenjeno da pruži šansu diplomatiji ali je takođe rekao da se brod vraća da bi se odradilo predviđeno održavanje i da će se vratiti u istočno Sredozemlje da nastavi rad.

Ankara i Atina su se ranije ovog meseca dogovorile, pod pokroviteljstvom NATO da uspostave sistem za izbegavanje potencijalnih vojnih konflikata ili incidenata,  uključujući uvođenje direktne telefonske linije i za nastavak pregovora namenjenih izgradnji poverenja i rešenju sporova koji su poslednji put održani 2016.

Vraćanje turskog broda usledilo je dan pošto je tursko ministarstvo spoljnih poslova optužilo Grčku za „neiskrenost“ zbog, kako je navedeno, produženog delovanja Atine kojim se podižu tenzije dok se deklarativno govori o spremnosti za dijalog, prenosi agencija AP.

Između ostalog tursko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Grčku o zakazivanju vojne vežbe u Egejskom moru da se podudari sa turskom proslavom nacionalnog praznika 29 oktobra. Turska je uzvratila i zakazal manevre 28. oktobra, navodi se u turskom saopštenju.