Ponovljeno suđenje optuženima za ubistvo Ćuruvije početkom oktobra

0

(Beta) – Ponovljeno suđenje optuženima za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije biće održano 5, 6. i 9. oktobra, saznaje Slavko Ćuruvija fondacija (SĆF).

Ročišta će, kao i u slučaju prethodnog suđenja, koje je trajalo od 2015. do 2019. godine, biti održana pred većem Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu (takozvani Specijalni sud), navodi se u sudskom pozivu u koji je SĆF imala uvid.

Do ponovljenog suđenja dolazi mesec dana nakon što je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvostepenu presudu kojom su četvorica bivših pripadnika Resora državne bezbednosti (DB) osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Za Apelacioni sud je, kako se navodi u odluci, najspornije je bilo označavanje N. N. lica kao direktnog izvršioca ubistva, dok je u optužnici koju je zastupao Milenko Mandić za to delo bio optužen Miroslav Kurak. 

Prvostepeno su osuđeni, osim Kuraka, nekadašnji šef DB za Srbiju Radomir Marković, nekadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić i Ratko Romić.