Pompeo: “Izbori u Belorusiji nisu bili fer i pošteni. Pomoći ćemo građanima da budu slobodni”

0
Profimedia

Šef američkog Stejt departmenta Majk Pompeo izjavio je danas u Varšavi da predsednički izbori u Belorusiji prethodnog vikenda nisu bili ni slobodni ni fer, a da je tokom svoje evropske turneje u Pragu, Ljubljani, Beču i sada u Varšavi razmatrao sa partnerima kako da se dođe do zajedničkog cilja – da beloruski narod bude slobodan.

“Ti izbori nisu bili ni slobodni ni fer. U stalnom smo kontaktu sa evropskim partnerima. Bio sam u četiri prestonice i svaka želi da pomogne beloruskom narodu da bude slobodan. Ti ljudi žele pravo da izaberu svoje političare. Apelujemo na beloruske vlasti da započnu dijalog sa civilnim društvom”, kazao je američki državni sekretar Majk Pompeo na konferenciji za novinare sa šefom poljske diplomatije Jacekom Čaputovičom.

Poljski ministar spoljnih poslova naglasio je posebno da Poljska kao sused poštuje suverenitet i nezavisnost Belorusije ali da bi logičan korak bio da se izbori ponove kada je već utvrđeno da su namešteni.

“Donete su odluke u EU o sankcijama protiv lica koja su lažirala u tim izborima i koja su primenjivala represiju. Odlučili smo da izbegnemo sankcije koje bi ostavile posledice na beloruske građane. Pored  negativnog, sankcija, moramo i da pomognemo građanima u Belorusiji”, kazao je Čaputovič.

Pomenuo je da je Poljska izdvojila oko 12 miliona evra za podršku uhapšenima i nezavisnim medijima i dodao da ako ponovo budu represije protiv mladih, protiv Belorusa, ako budu prinuđeni da emigriraju da ih Poljska neće ostaviti na cedilu. 

Prema oceni šefa poljske diplomatije, koja predlaže ponavljanje izbora, ako bi se izbori ponovo organizovali trebalo bi rešiti ko će ih organizovati, ko nadzirati.

“Želeli bi da beloruske vlasti uđu u dijalog sa civilnim društvom koje protestuje i da nađu formulu za prelazni period”, kazao je Čaputovič.

Glavni povod za posetu Pompea Varšavi bilo je potpisivanje EDCA sporazuma o pojačanoj vojnoj saradnji SAD i Poljske koji omogućava razmeštanje još oko 1.000 američkih vojnika u Poljskoj pored 4.500 koji su već tu na osnovu bilateralnih sporazuma ili u okviru jačanja istočnog krila NATO. 

“Broj vojnika jeste važan ali svet je otišao napred. Razgovarali smo i o sajber bezbednosti”, kazao je Pompeo.

Ministar Čaputovič na pitanja američkih novinara nastojao je da naglasi da je za SAD isto kao i za Poljsku važno da američki vojnici budu tu, na istočnom krilu NATO iz prostog razloga što su tu bliže Rusiji.

“Prisustvo u Poljskoj ima veći značaj kada se radi o zastrašivanju i odbrani od potencijalnog agresora jer smo mi bliže agresoru. Smatramo da je njihovo prisustvo važno za našu bezbednost. To nema veze sa redukcijom u Nemačkoj. Dobro bi bilo da budu na oba mesta ali razumemo finansijske i političke okolnosti u SAD”, rekao je Čaputovič.

Majk Pompeo pozdravio je danas u Varšavi sporazum Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata a kritikovao Francusku i Veliku Britaniju što u Ujedinjenim nacijama ne nastoje, kao zemlje Persijskog zaliva i SAD, da se produži embargo na isporuke oružja Iranu.

“To da Kina i Rusija žele da prodaju oružje Iranu, to za nas nije iznenađenje. Šteta što Francuska i Velika Britanija nisu podržale države Persijskog zaliva i regiona. Žalim što se ceo svet ne udruži protiv tog najvećeg sponzora terorizma na svetu. Nastojaćemo da svi razumeju da nikome nije u interesu da se taj embargo ugasi”, rekao je Pompeo.

Dvojica ministara razgovarali su i o energetskoj bezbednosti i mogućnosti saradnje u oblasti nuklearne energetike pošto Poljska želi da izgradi svoju nuklearnu elektranu, a takođe i o bezbednosti 5G mreže od mogućih zloupotreba preko kineskih tehnologija.

Pompeo se danas u Varšavi sreo i sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom sa kojim je razgovarao isključivo o Belorusiji i premijerom Mateušom Moravjeckim.

(Beta)