Pompeo: Hrabri lideri Srbije i Kosova definišu novi ton pomirenja…

0
Beta - AP Photo/Patrick Semansky

(Beta) – Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da hrabri i ka budućnosti usmereni lideri Srbije i Kosova ne donose samo ekonomski rast i radna mesta građanima, već definišu novi ton pomirenja na putu ka napretku Zapadnog Balkana.

“SAD pohvaljuju predsednika Srbije (Aleksandra) Vučića i kosovskog premijera (Avdulaha) Hotija za istorijske sporazume koje su postigli u Beloj kući o širokom spektru pitanja normalizacije ekonomskih odnosa”, naveo je Pompeo u pisanoj izjavi povodom jučerašnjeg potpisivanja sporazuma Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomski odnosa.

On je dodao da SAD još jednom potvrđuju podršku tekućim pregovorima Kosova i Srbije ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

“Takođe čestitamo premijeru Hotiju na monumentalnom postignuću normalizacije veza i uzajamnog priznavanja Kosova i Izraela, kao i predsedniku Vučiću na obavezivanju Srbije da otvori kancelariju privredne komore i preseli ambasadu u Jerusalim”, naveo je Pompeo.

Šef američke diplomatije je ocenio da će ti “hrabri koraci učvrstiti mir” između partnera SAD u Evropi i na Bliskom Istoku.

“Bezbednost, stabilnost i prosperitet širom Zapadnog Balkana ostaju ključni ciljevi za SAD. Uz podršku predsednika (SAD Donalda) Trampa, premijer Hoti i predsednik Vučić načinili su velike korake ka toj zajedničkoj viziji”, dodao je Pompeo.

Prethodno je i Tramp pozdravio “hrabrost Vučića i Hotija” i ocenio da su sporazumom “učinili svoje zemlje, Balkan i svet bezbednijim”.

Vučić i Hoti su juče u Vašingtonu u prisustvu Trampa potpisali sporazum nazvan “Ekonomska normalizacija” koji ima dve verzije s razlikom u poslednjoj tački, dok je ostali tekst identičan.

Sporazum predviđa zajedničke infrastrukturne projekte, pristupanje Kosova mini-Šengenu, izvođenje studije o izvodljivosti podele energetskih resursa jezera Gazivode, diverzifikaciju snabdevanja obe strane energijom.

Priština se obavezala da neće tražiti prijem u članstvo međunarodnih organizacija u narednih godinu dana, a Beograd da neće lobirati za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Srbija se sporazumom obavezala da prebaci ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim do 1. jula 2021. godine, a Kosovo na medjusobno priznanje sa Izraelom.

(Beta)