Pompeo dao Netanjahuu odrešene ruke za aneksiju Zapadne obale

0
Profimedia

Državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio je danas da je odluka o mogućoj aneksiji delova okupirane Zapadne obale na Izraelcima, što znači da je on time jevrejskoj državi praktično dao odobrenje za takav potez.

“Odluke Izraelaca o uspostavljanju svog suvereniteta nad tim teritorijama su odluke koje od njih zavise”, rekao je Pompeo novinarima u Vašingtonu.

Međutim, plani premijera Izraela Benjamina Netanjahua naišao je na rastuće protivljenje u UN.

Netanjahu je obećao da će 1. jula početi da objavljuje svoju strategiju za sprovođenje plana predsednika SAD Donalda Trampa za Bliski istok.

Taj plan predviđa izraelsku aneksiju doline Jordana i svih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, te stvaranje palestinske države na preostaloj teritoriji, bez istočnog Jeruslima kao glavnog grada.

Međutim, Trampov plan predviđa aneksiju tek posle razgovora sa Palestincima i zato podrška Vašingtona za tu jednostranu meru nije stoprocentno osigurana.

“Verujem da je premijeru cilj da naša vizija za mir na Bliskom istoku bude uspešna” –  rekao je Pompeo prigovarajući Palestincima što “odbijaju da učestvuju” u razgovorima.

“Mi razgovaramo sa svim zemljama u regionu da bismo videli kako da vodimo taj proces, i zemlje Zaliva su sve rekle da se nadaju da to možemo da sprovedemo. Nadam se da možemo početi da napredujemo u narednim nedeljama”, rekao je Pompeo.

UN i Arapska liga su danas pozvale Izrael da odustane od aneksije jer bi ona mogla okončati međunarodne napore za stvaranje održive palestinske države koja je po mnogima nužan deo rešenja višedecenijskog izraelsko-palestinskog sukoba.

(Beta)