Pomen mitropolitu na Svetog Amfilohija Ikonijskog: Bez prisustva vernika, zbog epidemiološke situacije

0
Foto Igor Pavicevic

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšička saopštile su danas, povodom 40 dana od smrti mitropolita Amfilohija, da će se molitveni spomen obaviti u nedelju 6. decembra, na praznik svetog Amfilohija Ikonijskog, služenjem liturgija i četrdesetodnevnog pomena u svim parohijskim i manastirstirskim crkvama u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, prenose Vijesti.

U Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, kako navode, toga dana biće služena liturgija u kojoj će učestvovati više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

“Imajući u vidu ozbiljno epidemiološko stanje u Crnoj Gori, a shodno preporukama nadležnih zdravstvenih institucija i zvaničnim stavom i blagoslovom naše Crkve, Liturgiji će prisustvovati isključivo sveštenstvo i monaštvo, dok će svim vjernicima biti omogućeno da tokom cijelog dana prilaze i poklone se grobu blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, pomole se i zapale svijeću za pokoj njegove duše”, navodi se u saopštenju.

Liturgija će, kako su kazali, biti zatvorena za sve novinarske ekipe, a biće obezbeđen direktan video i audio prenos koji će se emitovati putem internet sajtova Mitropolije i radija Svetigore.