Pomažu Trampu, a odmažu Bajdenu: Rusi ponovo šire dezinformacije u SAD pred izbore, kažu u Fejsbuku i Tviteru

0
Foto Profimedia

Ruska grupa koja se umešala u predsedničke izbore u SAD 2016. godine ponovo radi na tome, koristeći mrežu lažnih naloga i veb stranica koje izgledaju kao da emituju levičarske vesti, saopštili su Fejsbuk i Tvitera-

Kampanja dezinformacija ove grupe koju podržava Kremlj, poznata i kao “Internet Research Agency”, prvi je javni dokaz da ta agencija pokušava da ponovi svoje napore od pre četiri godine i odvrati glasača od demokratskog predsedničkog kandidata Džozefa Bajdena, a pomogne Donaldu Trampu, piše Njujork tajms.

Obaveštajne agencija mesecima upozoravaju da Rusija i druge države aktivno pokušavaju da poremete novembarske predsedničke izbore u SAD i da ruske obaveštajne agencije pothranjuju teorije zavere osmišljene da otuđe Amerikance preko opskurnih sajtova i društvenih mreža.

Fejsbuk i Tviter nude dokaze o mešanju, čak iako je Bela kuća poslednjih nedelja nastojala da strože kontroliše protok informacija o stranim pretnjama izborima u novomebru i umanji mešanje Rusije. Obaveštajni zvaničnik Trampove administracije nedavno je pokušao da sugeriše da Kina predstavlja ozbiljniji rizik od Moskve.

Fejsbuk i Tviter, koji su neblagovremeno reagovali na široke kampanje dezinformacija na njihovim platformama 2016. godine, nastavili su da se suočavaju sa kritikama, čak i svojih zaposlenih, da ne čine dovoljno da se suoče sa tim problemom.