“Položaj Crnogoraca u Srbiji nezavidan i zabrinjavajući…”

11
Foto: Profimedia

Crnogorska partija iz Novog Sada ocenila je danas da je položaj Crnogoraca u Srbiji “nezavidan i zabrinjavajući” i upozorila da bi to moglo negativno da se odrazi na predstojećem popisu stanovništva naredne godine.

“U demokratskim društvima od države se očekuje da motiviše svoje građane da se slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj, jezičkoj i verskoj pripadnosti. Na žalost, aktuelni društveno-politički ambijent u Srbiji i odnos njenog političkog establišmenta prema crnogorskim identitetskim karakteristikama, dovodi crnogorsku zajednicu u nezavidan i zabrinjavajući položaj u očekivanju narednog popisa stanovništva”, piše u saopštenju.

Oni su podsetili da opština Vrbas i dalje odbija da uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu, iako prema rezultatima popisa iz 2011. godine crnogorska zajednica čini 17,5 odsto stanovništva u toj opštini.

Pored Vrbasa, jedina opština u Srbiji u kojoj živi više od 15 odsto Crnogoraca je Mali Iđoš sa 16,3 odsto, u kojoj je crnogorski, u skladu sa Ustavom i zakonom, u službenoj upotrebi.

Dodali su da je i u opštini Mali Iđoš lokalna vlast u proteklih godinu dana “naglo promenila na gore odnos prema crnogorskoj zajednici pa je tako u 2020. godini ukinula sufinansiranje jedinog crnogorskog kulturno-prosvetnog društva koje je svoje aktivnosti baziralo na radu sa decom školskog uzrasta, u cilju očuvanja i prezentovanja crnogorske kulture”.

“Na taj način ugrožen je i opstanak jedinog Crnogorskog kulturnog centra, kao i funkcionisanje jedine Crnogorske biblioteke i čitaonice u Srbiji, koji se nalaze u Lovćencu”, navodi se u saopštenju.

(Beta)

11 KOMENTARA

 1. Naravno da opština Vrbas odbijanje uvođenje gluposti zvane crnogorski jezik, kada 30 ostalih zavičajnih udruženja je protiv toga.
  I to udruženja koja su nastajala u poslednjih 50 godina, koja organizuju razne akcije i druženja a ne partija koja je na platnom spisku Mila Đukanovića.

 2. Kad Srbi prestanu da izigravaju svačije zrtve stvari će krenuti na bolje…trovanje od strane sopstvenih medija koji samo pišu ono što žele da čuju, masovna histerija…

  • Kad Srbima sve ove, od komunista izmišljene, nacije prekinu da ugrožavaju osnovnu egzistenciju i najelementarnija ljudska prava tad će krenuti na bolje. A tebe koji se predstavljaš kao Nenad (sa pogrešno napisanim malim prvim slovom) molim da odeš na sajt svojih sunarodnika (koji god da su Hrvati, muslimani) i tamo da “mudruješ”.

 3. Ajde da bude sve po principu reciprociteta,posto im punimo dzepove letovanjem ,lepo bi bilo da im posaljemo pare,a da nas ne bude da im zagadjujemo tirkizno plavo more…da ima pameti,vratiti im sva ponizenja koja dozivljavaju nasa braca u lijepoj njihovoj…mozda otvoriti nekoliko hiljada direktorskih mesta za ugrozene…ne znam ima li u CG ijednog Srbina direktora…

 4. Još Malo pa će vas bit I većina u Srbiji ali će Nas spasiti oni kad dođu srbi is Crne Gore što ih vi proterivate I primate crkve I manastire. Dok mi vas rešavamo ja da I bjede vi nas manastira I crkava!!BOLJE ĆUTITE !!

 5. Ha ha ha, dobar fazon… Ugrožena prava Crnogoraca u Srbiji, da li nas to neko zasmejava, i to u vreme kada naši sunarodnici u CG doživljavaju takav progon i linč.Srbija je majka za sve, primer poštovanja i tolerancije, br. 1 u regionu, kod nas nema diskriminacije, ponosim se što sam Srbin.

 6. Sve vas treba vratiti u vasu domovinu… Svih 610 000 ili koliko vas vec ima po poslednjem popisu. Pa u vasoj “velikoj” Crnoj gori trazite svoja prava… Uzivajte na moru😃i u znamenitostima vase rodne crne gore,.

 7. Jbga… kada nema dovoljan broj direktorskih mesta – svi odoše u SNS ! Nezavidno… do zla Boga !

 8. A kako Crnogorska partija iz Novog Sada vidi polozaj Srba u CG. Prestanite da kukate, nista vama ne fali gledajuci Srbe u vasoj drzavi. Meni su u Francuskoj govorili da idem u svoju drzavu ako mi se ne dopada trtman koji imam pa saljem istu poruku, idite tamo gde vam je bolje, idite u svoju drzavu samo prestanite vise da trazite ono sto vasa drzava ne daje drugima.

 9. Obavezni im dati sva europska demokratska prava po principu reciprociteta i dodati gumene čizme i jednju kozu da se vrate odakle su došli i da se bave kosidbom.

Comments are closed.