“Polovina odraslih Britanaca primila makar prvu dozu neke vakcine protiv korone”: Priča o Džonsonu i kolektivnom imunitetu

0
(Beta/AP Photo/Frank Augstein, Pool)

(Beta-AFP) – Polovina odrasle britanske populacije dobila je prvu dozu vakcine protiv kovida-19, objavio je danas ministar zdravlja Met Henkok i rekao da je to “ogroman uspeh” za njegovu zemlju teško pogodjenu pandemijom.

U Velikoj Britaniji je dato više od 26 miliona prvih doza vakcina protiv kovida-19, a samo u četvrtak je vakcinisano 660.276 ljudi.

Ministar je na Tviteru zahvalio svima uključenim u veliku kampanju vakcinacije pokrenutu početkom decembra u Britaniji i pozvao svo stanovništvo da se vakciniše.

Kampanja vakcinacije nedavno je proširena na osobe iznad 50 godina, te je i premijer Boris Džonson (56) u petak dobio prvu dozu vakcine AstraZeneka. Dan ranije su britanska i evropska regulatorna tela dala uveravanja o sigurnosti tog preparata.

Velika Britanija, zemlja Evrope najteže pogodjena pandemijom korona virusa s više od 126.000 umrlih, koristi vakcine Fajzer/Biontek i AstraZeneka/Oksford.

Treću vakcinu, laboratorije Moderna, odobrilo je britansko regulatorno telo i trebalo bi da bude na raspolaganju “narednih nedelja”, rekao je u četvrtak ministar zdravlja.

Cilj Vlade je da da predloži prvu dozu vakcine protiv korona virusa svim starijim od 50 godina do sredine aprila i svim odraslim do kraja jula.

Uprkos očekivanom smanjenju isporuka vakcina u aprilu, Boris Džonson je rekao da neće biti pogodjen plan postepenog ukidanja ograničenja narednih nedelja, uvedenih zbog pandemije.