Poljski premijer: Gasovod Severni tok 2 zločin nad Ukrajincima i Belorusima

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Poljski premijer Mateuš Moravjecki optužio je Nemačku i Rusiju zbog projekta dogradnje gasovoda Severni tok 2 na dnu Baltičkog mora, kojim ruski gas zaobilazi Belorusiju, Poljsku i Ukrajinu, da prave ogromnu grešku i vrše zločin nad beloruskim i ukrajinskim narodom uz destabilizaciju tog dela Evrope.

“Nemačka pokušava da zajedno sa Rusijom dovrši Severni tok 2, severni gasovod – to je ogromna greška. To je zločin na beloruskom i ukrajinskom narodu ali takodje destabilizuje taj deo Evrope a još i istočno krilo NATO”, kazao je premijer Moravjecki odgovarajući na pitanja gradjana na svom profilu na Fejsbuku.

Poljski premijer upozorio je da je trovanje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog neizmerno opasna stvar kao politička praksa iz najgorih diktatura a sada se sa takvom zemljom, kako je rekao Rusijom, ugovaraju se poslovi.

“Pitanje Belorusije je stvar Poljske. Granice Belorusije leže na 196km od Varšave i sigurno želimo da Belorusija bude suverena, nezavisna zemlja, slobodna i demokratska, jer je to najbolji poljski interes. Izbori su kao što savršeno dobro znamo bili namešteni. U vezi s tim zahtevamo da se ponove i pošteno organizuju pod nadzorom medjunarodnih institucija”, poručio je Moravjecki.

Poljski premijer kazao je da zvanična Varšava želi da inspiriše Evropsku uniju i nagovori je da govori o Belorusiji i Rusiji istim glasom jer želi da Evropa i EU budu okružene slobodnim, demokratskim, suverenim zemljama.

“Dužni smo da uvedemo široke sankcija kako u kontekstu Belorusije tako i da razgovaramo o sankcijama u kontekstu Rusije, lično ću pokrenuti tu temu na prvom sledećem zasedanju Evropskog saveta. Ne može se tolerisati ubijanje političkih protivnik”, odgovorio je na Fejsbuku premijer Moravjecki.