Poljska se povlači iz Istanbulske konvencije o borbi protiv nasilja nad ženama: “Sporazum je ideološki i ne poštuje religiju”

0
(AP Photo/Czarek Sokolowski)

Poljska će u toku naredne nedelje preduzeti korake koji vode ka povlačenju iz evropskog sporazuma o borbi protiv nasilja nad ženama, za koji desničarska vlada smatra da krši prava roditelja, zahtevajući od škola da podučavaju decu o rodu, prenosi Gardijan.

Ministar pravde Zbignjev Zjobro je rekao da će njegovo ministarstvo u ponedeljak podneti zahtev Ministarstvu rada i porodice da započne sa postupkom povlačenja iz ugovora, poznatog kao Istanbulska konvencija.

“Sporazum sadrži elemente ideološke prirode, koje smatramo štetnim”, rekao je Zjobro.

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) i njeni koalicioni partneri, blisko su povezani sa katoličkom crkvom u Poljskoj, promovišući konzervativni socijalni program.

Protivljenje pravima LGBT zajednice bilo je jedno od glavnih pitanja koje je predsednik Andžej Duda promovisao tokom, ispostavilo se, uspešne kampanje za reizbor na nedavno održanim predsedničkim izborima.

U petak su hiljade ljudi, uglavnom žena, protestovali na ulicama Varšave i ostalih poljskih gradova, buneći se protiv predloga o povlačenju iz sporazuma.

“Njihov je cilj legaliziovanje nasilja u porodici”, rekla je jedna od organizatorki protesta Marta Lempart. Neki demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “PiS je pakao za žene”.

PiS se dugo žalio na Istanbulsku konvenciju, koju je Poljska ratifikovala za vreme prethodne centrističke vlade 2015. godine.

Aktuelna Vlada tvrdi da sporazum “ne poštuje religiju i da se zalaže za podučavanje liberalnih socijalnih politika u školama”.

Akutelni ministar pravde Zjobro član je stranke desnice koja je koalicioni partner PiS.

Po podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), nasilje u porodici ove godine je poraslo u većini evropskih država za vreme višemesečnog karantina uvedenog zbog suzbijanja širenja koronavirusa.