Poljaci tuže državu zbog zagađenja: Krakov i Vroclav među 10 najzagađenijih gradova sveta

1
Foto: Profimedia

U velikom delu Poljske jutros su izdata upozorenja da zbog smoga građani, ako ne moraju, ne izlaze napolje pošto su, posebno u velikim gradovima, norme zagađenja vazduha prekoračene nekoliko puta, a Krakov je danas 5. najzagađeniji grad u svetu.

U Evropi gori vazduh dišu samo žitelji Sarajeva. Na listi najzagađenijih u svetu, gde je na prvom mestu Lahor u Pakistanu, od evropskih gradova našli su se danas samo još Priština na Kosovu i Vroclav u Poljskoj.

Apel da danas ne izlaze napolje pošto njihov grad guši smog, poljske vlasti su uputile pored Krakova i Vroclava i žiteljima Varšave, Lođa, Ribnjika, Opola i Čenstohove.

Smog guši celu Poljsku, osim visokih planinskih predela i severa zemlje. Jutros je smog prešao dvostruko granicu dozvoljenih normi a na nekoliko stanica u Varšavi čak tri do četiri puta, dok je na jednoj, Zombki, zabeleženo rekordno zagađenje ove zime kada su norme prekoračene čak sedam puta.

Prema statistikama organizacije Varšavski smog alarm, svake godine pre vremena umre oko 3.000 žitelja Varšave od posledica i bolesti izazvanih zagađenim vazduhom, što je više nego broj pogibija u saobraćajnim nesrećama godišnje u celoj Poljskoj.

Nakon uspeha tužbi nekih umetnika i javnih ličnosti koje su tužile državu da ugrožava njihovo zdravlje jer čini malo da se zagađenje smanji. državu su počeli da tuže i građani.

Krajem septembra pred sudom u Varšavi se našla prva kolektivna tužba 223 Poljaka koji zahtevaju da vlada prizna odgovornost za smog i zagađeni vazduh u poslednjih osam godina.

“Želimo da dokažemo da vlasti naše zemlje snose odgovornost pred svakim građaninom za kvalitet vazduha u Poljskoj, za pogoršanje zdravlja tih građana i druge štete vezane za smog. Borimo se za priznanje da je država odgovorna za smog. Ako nam to pođe za rukom po pojednostavljenoj proceduri ćemo tražiti konkretne odštete – troškove lečenja ili kupovinu maske protiv smoga”, rekao je listu Gazeta viborča jesenas advokat koji zastupa građane u toj tužbi Radoslav Gorski.

Advokat je objasnio da su za ovu prvu kolektivnu tužbu odabrani Poljaci koji imaju zdravstvene probleme za koje može lako da se dokaže da je krivac za pogoršanje i smog a da u toku procesa mogu da se kolektivnoj tužbi pridruže i drugi zainteresovani.

Poljska i druge zemlje Višegradske grupe očekuju da će im specijalni novi fond Evropske unije i dodatna sredstva iz drugih evropskih fondova pomoći da se oslobode zavisnosti od uglja i ekološki modernizuju svoje privrede a samim tim i da smanje zagađenje i vazduha u svojim zemljama.

(Beta)

1 KOMENTAR

Comments are closed.