Politika: Izborni cenzus biće spušten na 3 odsto, šansa za manje partije…

1
Foto: Profimedia

Na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima, koji će najverovatnije biti održani 26. aprila ili 3. maja, za osvajanje skupštinskih mandata biće potrebno samo tri odsto glasova izašlih birača, piše Politika.

Pozivajući se na izvor u vrhu vlasti, list navodi da će na vanrednoj sednici Skupštine Srbije početkom februara biti izmenjen Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon o lokalnim izborima čijim se odredbama sada propisuje da u raspodeli mandata učestvuju samo izborne liste koje su dobile najmanje pet procenata osvojenih glasova.

Odlukom o spuštanju cenzusa sa pet na tri odsto, za čije donošenje, kako Politika navodi, vladajuća koalicija ima većinu, biće olakšan ulazak u skupštinske klupe manjim političkim partijama i koalicijama.

Izraženo u brojkama, ako na izbore izađe 3.000.000 ljudi, neće više biti potrebno 150.000 glasova za prelazak cenzusa, već svega 90.000.

1 KOMENTAR

  1. Nažalost, moguće je da naziv SNS pretvori u SRS, a za to izgleda ima podršku većine u SNS-u, a ni vojne marševe nisu sportisti u dresovima Srbije izvodili na internacionalnim sportskim turnirima nakon 2000 dok SNS nije bio na vlasti, a ne bi bilo uredu ni kada bi npr. Hrvati na turniru u Srbiji izvodili “Ustani Bane Jelaćiću”, zar ne?

Comments are closed.