“Politički motivisana presuda”: Sud naložio Donaldu Trampu da plati dva miliona dolara zbog zloupotrebe humanitarne fondacije

0
Foto: Profimedia

Sud u Njujorku naložio je američkom predsedniku Donaldu Trampu da plati dva miliona dolara po tužbi da je zloupotrebio svoju humanitarnu fondaciju za političke i poslovne interese.

Sudija Selijan Skarpula odobrila je zatvaranje Trampove humanitarne fondacije i donela odluku da preostalih 1,7 miliona dolara bude podeljeno drugim neprofitnim grupama.

Njujorško tužilaštvo podnelo je prošle godine tužbu u kojoj je navelo da su Tramp i članovi njegove porodice nelegalno koristili fondaciju.

“Otkrili smo šokantan niz nezakonitosti u vezi sa Trampovom fondacijom, uključujući nezakonitu koordinaciju sa njegovom predsedničkom kampanjom, kao i brojne druge prestupe”, izjavila je tada Barbara Andervud, kao glavni tužilac u tom slučaju, prenosi NBC News.

Tužilaštvo je tražilo da Tramp plati 2,8 miliona dolara nadoknade, ali je sudija Skarpula sada smanjila iznos na dva miliona dolara.

Advokati Trampove fondacije kritikovali su Tužilaštvo istakavši da je čitav ovaj proces politički motivisan.