“Policija je shodno zakonu primenila sredstva prinude”: Uhapšeno deset osoba, tri policajca povređena, oštećeno osam vozila u Podgorici zbog murala s trobojkom

1
Crnogorska trobojka. Ilustracija: Wikimedia Commons

Crnogorska policija je saopštila da je uhapšeno deset osoba a da su tri policajca povređena tokom sinoćnjeg incidenta u podgoričkom naselju Zlatica gde je grupa građana pokušala da silom spreči komunalce da prekreče zid obojen u trobojku.

Policija je upotrebila biber sprej i suzavac, navodi se u saopštenju i dodaje da su policajci pokazali visok stepen tolerancije i pozivali više puta građane da omoguće nadležnim službama da sprovedu radnje iz svoje nadležnosti.

“S obzirom na to da su građani i pored više upozorenja i naređenja odbili da se raziđu, policija je shodno zakonu primenila sredstva prinude”, navodi se u policijskom saopštenju.

Kako se dodaje, okupljeni građani su kamenovali policiju više puta a tri službenika Uprave policije zadobila lake telesne povrede.

“U tim incidentima građani su oštetili i osam vozila u vlasništvu Uprave policije”, navela je policija i dodala da je zbog narušavanja javnog reda i mira u službene prostorije Centra bezbednosti Podgorica dovedeno 13 lica.

“Nakon prikupljenih obaveštenja tri lica su puštena, osmoro ih je zadržano zbog sumnje da su počinili krivično delo napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti i krivično delo uništenje i oštećenje tuđe stvrari, a dvoje zbog sumnje da su počinili krivično delo pozivanja na otpor”, navodi se u saopštenju.

U toku je preduzimanje mera i radnji u cilju identifikacije drugih učesnika u ovom incidentu dok je određeni broj lica poznat i potražuje se, navela je policija i dodala da su komunalne službe tokom noći vratile izgled javne površine u prethodno stanje.

“Uprava policije poziva građane da se prilikom javnih okupljanja uzdrže od izazivanja incidenata, nećemo dozvoliti narušavanje javnog reda i mira a svi izgrednici će biti procesuirani. Svi događaji ove vrste će biti snimani shodno zakonskim propisima a na napade na policijske službenike ćemo odgovoriti energično”, navodi se u saopštenju policije.

Rektor Bogoslovije na Cetinju Gojko Perović zamolio je ljude koji farbaju podgoričke zidove trobojkom da izbegavaju sukob sa policijom, jer su policajci njihova braća.

“Molim mlade ljude koji farbaju podgoričke zidove trobojkom, i kojima je u srcu i stara i sadašnja Crna Gora, da po svaku cenu izbegavaju sukobe sa policijom, jer su policajci njihova braća. Kako je reč o rodoljubivoj i maštovitoj omladini pretpostavljam da su mnogi od njih učesnici naših litija. To je samo dodatni razlog da se izbegava svako nasilje, jer naše crkvene litije nose duh molitve i nenasilja čak i onda kad se litijski hod za taj dan završi”, rekao je on za Vijesti.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. A zašto prava albanska zastava može da stoji a ova sprska ne može?

Comments are closed.