Policija ispred ekvadorske ambasade u Londonu – hoće li Asanž biti uhapšen?

Ispred ambasade se okupio i veliki broj onih koji podržavaju Asanža i strahuju da će ga britanska policija, ukoliko ga uhapsi, izručiti SAD

0

Britanske policijske vlasti rasporedile su naoružane pripadnike policije ispred ekvadorske ambasade u Londonu pošto je Vikiliks objavio da bi njihov osnivač Džulijan Asanž mogao da u narednih nekoliko sati ili dana bude izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu. 

Ispred ambasade se okupio i veliki broj onih koji podržavaju Asanža, piše Gardijan.

Policija je rasporedila svoje pripadnike nakon što je na Tviter nalogu Vikiliksa objavljeno saznanje iz visokopozicioniranih izvora da bi osnivač ove organizacije Džulijan Asanž mogao da bude izbačen iz zgrade “u narednim satima ili danima”, prenosi AP.

Agencija navodi da je u ambasadi, zgradi od crvene cigle sa belim ramovima prozora i balkonima, situacija mirna i da nijedan njen zvaničnik niti britanske vlasti nisu komentarisali status osnivača Vikiliksa.

Iz londonske policije je, na novinarski upit o prisustvu naoružanih policajaca ispred ambasade Ekvadora, poručeno da nije bilo promena u policijskoj proceduri.

U saopštenju policije navedeno je da postoji aktivni nalog za hapšenje Asanža i da je policija “u obavezi da postupi po tom nalogu ukoliko on napusti ambasadu”.

AP podseća da se svakodnevna policijska straža ispred ambasade ukinuta u oktobru 2015. nakon više od tri godine od njenog uspostavljanja kako bi se prešlo na ono što je policija nazvala “prikrivenim” delovanjem.

Asanž se u ekvadorskoj ambasadi nalazi bez prestanka od avgusta 2012, nakon što su tu sklonio iz straha da će ga britanske vlasti uhapsiti i izručiti SAD koje ga traže zbog objavljivanja hiljada tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata.