Policija hapsila okupljene: U Hongkongu obeležena 31. godina od demonstracija na Tjenmenu…

0
Riot police form a line as they plan to clear away people gathered in the Central district in Hong Kong, Wednesday, May 27, 2020. Hong Kong police massed outside the legislature complex Wednesday, ahead of debate on a bill that would criminalize abuse of the Chinese national anthem in the semi-autonomous city. (AP Photo/Vincent Yu)

Hongkonška policija je danas uhapsila više osoba u pokušaju da rasturi okupljanje povodom obeležavanja 31. godišnjice krvavog gušenja demonstracija na pekinškom trgu Tjenanmen.

“Neki demonstranti, obučeni u crno, upravo blokiraju puteve u Mongkoku. Policija sada počinje sa hapšenjima”, napisala je policija na Tviteru, misleći na popularan trgovački kvart u Hongkongu.

Hiljade stanovnika Hongkonga je prethodno upalilo sveće u više kvartova ove bivše britanske kolonije u znak sećanja na žrtve krvave represije na Tjenanmenu pre 31. godine.

Vlasti su prvi put za 30 godina zabranile tradicionalno bdenje u parku Viktorija, ali su se ljudi i pored toga okupili.

Krvavom intervencijom kineske vojske u noći između 3. i 4. juna 1989. okončane su sedmonedeljne demonstracije studenata i radnika zbog korupcije i sa zahtevom za demokratiju u Kini. U krvavom gušenju demonstracija ubijen je veliki broj ljudi, od nekoliko stotina do više od milion.

(Beta)