“Policija ćuti, nije tako bilo ranije”: Najavljeno okupljanje ispred Cetinjskog manastira…

0
Foto: Profimedia

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) saopštila je danas da je o najavljenom okupljanju ispred Cetinjskog manastira obavestila Odeljenje bezbednosti Cetinje, direktora Uprave policije (UP) Crne Gore Veselina Veljovića i Ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića od kojih su tražili da okupljanje prođe mirno i da preduzmu sve neophodne aktivnosti, međutim odgovor nisu dobili, prenele su Vijesti.

“Zbog velikog interesovanja i uznemirenosti vernika i drugih građana, obaveštavamo javnost da smo o današnjem najavljenom okupljanju pred Cetinjskim manastirom, još tokom jučerašnjeg radnog dana, obavestili OB Cetinje, direktora Uprave policije Crne Gore Veselina Veljovića i ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića. Sa našim dopisom Policiji i MUP-u, upoznati su i Gradonačelnik Prijestonice, kao i Delegacija Evropske unije i ambasade Sjedinjenih američkih država i Ujedinjenog kraljevstva u Crnoj Gori. U svom obraćanju smo nadležnim organima uputili zahtev da današnji dan prođe mirno i da preduzmu sve neophodne aktivnosti radi sprečavanja bilo kakvog narušavanja javnog reda i mira”, saopšteno je iz MCP.

Navode da do 13 časova danas nisu dobili nikakvu informaciju iz UP o postupanju po njihovom zahtevu, niti da li su preduzete bilo kakve aktivnosti u pogledu očuvanja javnog reda i mira i bezbednosti građana i crkvene imovine.

“To je očigledno odstupanje od dosadašnje prakse, koja je, u sličnim situacijama, podrazumevala komunikaciju Policije sa Mitropolijom. Javnosti se obraćamo u nespokojstvu da li će današnje popodne proteći u miru i poretku. Cetinjski manastir, kao što svi Cetinjani dobro znaju, otvoren je za svakoga bez razlike u nacionalnoj, ideološko-političkoj ili bilo kakvoj drugoj pripadnosti. Ne postoji nikakav razlog da se neko okuplja pred njim protiv bilo koga, a osobito ne da se Crna Gora brani od ovog manastira ili nekoga u njemu. Svi žitelji manastira, na čelu sa mitropolitom, su dobroželatelji Crne Gore”, zaključili su iz MCP.

Za danas je zakazan skup na Cetinju, čiji organizatori nesu poznati, a najavljuju ga kao patriote.