Polako se vraća život u Hubeju, epicentru koronavirusa: Od danas neki idu na posao, radi i javni prevoz, ali škole su i dalje zatvorene…

0
Beta - AP Photo/Arek Rataj, File

Kineska provincija Hubej, epicentar epidemije koronavirusa, omogućiće kompanijama da se postepeno vrate u uobičajeni radni režim i ponovo će uspostaviti neke usluge javnog prevoza, navodi se u saopštenju tamošnjih vlasti od jutros, preneo je CNN.

Odluka dolazi usled pada broja slučajeva u ovoj provinciji. Hubej je pre nekoliko nedelja izveštavao o hiljadama infekcija dnevno. U utorak je u Hubeju prijavljeno samo 14 novih infekcija, prema podacima Nacionalne zdravstvene komisije.

Preduzeća u Vuhanu – glavnom gradu provincije u kome je virus prvi put i identifikovan – a koja su u vezi sa kontrolom epidemije, komunalnim uslugama i dnevnim potrebama, od danas mogu da nastave sa radom, navodi se u saopštenju. Ostale firme mogu se vratiti na posao od 20. marta.

Pokrajinska vlada je rekla da će regioni van Vuhana biti podeljani na područja visokog, srednjeg i niskog rizika. Redosled nastavka rada zavisiće od prirode preduzeća i mesta u kome se nalaze. U međuvremenu, posao koji uključuje ljude koji se okupljaju u malim prostorima – poput karaoke barova, bioskopa i salona lepote – neće moći da obnove rad sve dok se epidemija ne završi.

U oblastima u kojima se rizik smatra srednjim ili malim, biće dozvoljen postepen nastavak usluge javnog prevoza, poput gradskih autobusa i letova između provincija.

Međutim, javni prevoz u Vuhanu i drugim visoko rizičnim oblastima i dalje će biti obustavljen od daljenjeg. Škole u provincije Hubej i dalje će biti zatvorene, a kontrolni punktovi za one koji žele da uđu u Hubej ili ga napuste, nastaviće sa radom.