Pola tone kokaina u kontejneru za banane iz Južne Amerike: Kako je u hrvatskoj luki zaplenjena rekordna količina “belog praha”

0
Mihajlo Maricic / Panthermedia / Profimedia

U hrvatskoj luki Ploče zaplenjena je rekordna količina kokaina. Reč je o oko 500 kilograma kokaina koji je dopremljen u kontejneru banana iz Južne Amerike. Jutarnji list navodi da je kokain zaplenjen još prošle nedelje, ali policija s tom informacijom nije do sada izlazila u javnost.

Kokain su otkrili carinici prilikom redovne kontrole kontejnera. Kako prenosi Jutarnji, nije bilo hapšenja ovim povodom pošto niko nije preuzeo kokain.

“Upravo činjenica da nema uhapšenih je najintrigantnija što bi moglo ukazivati da je neko kome je droga bila namenjena odustao od primopredaje, da je možda bio upozoren ili imao nekakvu informaciju da je pošiljka pod nadzorom ili neki za sada još nepoznat razlog”, navodi Jutarnji list.

Za sutra u 14 sati u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj sazvana je konferencija za medije na kojoj će biti objavljeni detalji ove, treće, akcije u kojoj je razbijen lanac krijumčara kokaina koji iz zemalja Južne Amerike brodovima dolazi u Luku Ploče, piše list.

Jutarnji navodi da je moguće da su, osim dubrovačke policije i Sektora za droge MUP-a RH, u ovu akciju bile uključene i neke svetski poznate agencije za suzbijanje trgovine narkoticima, poput američke DEA koja, inače, ima i svoju regionalnu kancelariju u ambasadi SAD u Zagrebu i koja pokriva Hrvatsku i celu regiju.

Poslednjih meseci Luka Ploče je, piše Jutarnji, zbog slabih kontrola postala ulaz narko-dilerima za uvoz kokaina.

“Od kraja januara kada je započela intenzivna uskočko-policijska akcija razbijanja udružene zločinačke organizacije narko-dilera kokaina pa do danas dolazimo do bilansaa od preko 700 kilograma kokaina koliko se našlo u ‘kokainskim pošiljakama’ na jugu Hrvatske. Uhapšeno je ukupno osam osoba, pet je povezano sa kriminalnom organizacijom u Metkoviću, a troje za slučaj zaplene kokaina u jednom privatnom preduzeću u Opuzenu gde je kokain dospio u kontejneru banana”, navodi Jutarnji.

Uvoz banana postao je, ukazuju, “meka” za ilegalni transport kokaina prema dolini Neretve.

“Budući da u Luku Ploče godišnje dođe oko 1.200 kontejnera banana, fizički je teško, gotovo nemoguće, prekontrolirati svaki kontejner. Uzimajući u obzir karakteristike robe, njeno poreklo i odredište, carina procenjuje rizik i prema tome izdvaja deo kontejnera za kontrolu. Roba koja dolazi iz, na primer, zemalja Južne Amerike može češće biti podložna kontroli nego roba koja dolazi iz zemalja EU”, ukazuje list.