Pol Romer: Kineske inovacije protiv pandemije efikasne

0
Foto CRI

Kina je ostvarila uspeh u borbi sa koronavirusom, što je dokaz da je ta zemlja sustigla Ameriku i druge zapadne zemlje u pojedinim inovativnim područjima, kao što je na primer politika javne higijene, izjavio je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju i profesor ekonomije na Univerzitetu u Njujorku Pol Romer preneo je list Saut Čajna Morning Post. Zapadne zemlje su bile previše ponosne u reagovanju na koronavirus, naročito na polju javne politike, naveo je profesor.

Romer je na Azijskom finansijskom forumu u Hongkongu rekao da je u procesu reagovanja na koronavirus, azijska politika u oblasti inovacija bila efikasnija od one u Evropi i Americi.

On je naveo i da je Kina testirala građane u velikom broju i da je obolele stavljala u karantin što se pokazalo veoma efikasnim i boljim od onoga što se radilo u Americi i u Evropi. „Koronavirus ne može da se kontroliše jednostavno putem praćenja onih koji su imali kontakt sa obolelima i uvođenjem karantina, jer se ovaj virus prenosi među asimptomatskim pacijentima. Zbog toga su nam neophodne inovacije kako bi bili u stanju da kontrolišemo pandemiju. Kina je odlučila da potpuno iskoreni virus putem masovnog testiranja u gradovima kao što su Ćingdao i Vuhan“, naveo je profesor Romer.