“Pokušavamo da utvrdimo da li je epidemija počela greškom u laboratoriji u Vuhanu ili kontaktom inficiranih životinja…”: Obaveštajne službe SAD zaključile da virus nije napravio čovek

0
Ilustracija Beta - Jane Barlow/PA via AP

Američke obaveštajne službe zaključile su da novi koronavirus nije napravio čovek niti je genetski modifikovan, objavljeno je danas u saopštenju. 

Kako navodi kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe, oni i dalje pokušavaju da utvrde da li je epidemija počela kontaktom sa inficiranim životinjama ili je rezultat greške u laboratoriji u Vuhanu, kineskom gradu gde je pandemija počela, prenosi agencija Frans pres.

U poslednje vreme pominje se nedokazana teorija da je laboratorija za infektivne bolesti u Vuhanu izvor globalne pandemije u kojoj je preminulo više od 220.000 ljudi u svetu. 

“Obaveštajna zajednica slaže se sa širokim naučnim konsenzusom da virus COVID-19 nije ljudski napravljen ni genetski modifikovan”, navodi se u saopštenju iz službi SAD, prenosi AP. 

“Nastaviće se sa rigoroznim ispitivanjem informacija i obaveštajnih podataka da se utvrdi da li je epidemija počela kroz kontakt sa inficiranim životinjama ili je rezultat nesretnog slučaja u laboratoriji u Vuhanu”, dodaje se.  

Naučnici kažu da je virus nastao prirodno kod slepih miševa. Ipak su državni sekretar SAD Pompeo i drugi ukazivali prstom na institut koji vodi Kineska akademija nauka. Taj institut je sproveo važna istraživanja prateći poreklo virusa SARS, i nalazeći nove viruse od šišmiša i kako oni mogu da preskoče na ljude,navodi AP. 

Kineska vlada saopštila je danas da bilo kakve tvrdnje da je korona virus procureo iz laboratorije “neosnovana i izmišljene ni iz čega”. 

Portaprol ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je naveo reči direktora instituta u Vuhanu Juan Džiminga prema kome ta laboratorija strogo primenjuje biobezbednosne procedure koje bi sprečile bilo kakvo ispuštanje nekog virusa.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus