Pokretanju “istorijske” inicijative o vakcini protiv korone nisu učestvovali najpogođenija SAD, ni Kina odakle se virus proširio…

0

Savladavanje pandemije koronavirusa zahteva “najmasovniji javni zdravstveni napor u istoriji”, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš prilikom pokretanja globalne inicijative za proizvodnju i jednak pristup vakcini i lečenju.

“Svet mora da razvije, proizvede i obezbedi pravičnu distribuciju sigurnih i efikasnih vakcina protiv koronavirusa, lečenje i dijagnostiku. Nema vakcine ili lečenja za zemlju ili region ili pola sveta, već vakcine ili tretmana koji je pristupačan, siguran, efikasan koji se može primeniti lako i koji je univerzalno dostupan – svima, svuda”, rekao je Gutereš na virtuelnoj konferenciji za novinare.

UN su danas pokrenule “istorijsku” inicijativu na svetskom nivou koja okuplja brojne zemlje, uključujući Francusku i Nemačku, fondacije, privatne kompanije u cilju da se ubrza proizvodnja vakcina, tretmana i testova protiv koronavirusa i obezbedi jednak pristup svima.

“Ovo je istorijska saradnja za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i jednake distribucije vakcina, dijagnostike i tretmana protiv koronavirusa”, rekao je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

Na virtuelnoj konferenciji su govorili i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, francuski predsednik Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, italijanski premijer Djuzepe Konte i španski premijer Pedro Sančes.

Konferenciji nisu prisustvovali predstavnici Kine gde se u decembru 2019. godine pojavila epidemija koronavirusa, ni SAD koje su najpogođenije pandemijom sa 50.000 žrtava i 900.000 zaraženih.

Pandemija je do danas odnela 190.000 života, dok je zaraženo 2,7 miliona ljudi širom sveta.

Makron je rekao da vakcina treba da bude dostupna svuda, uključujući najugroženije zemlje, a to će, kako je rekao, omogućiti najbrže moguće vraćanje u normalan život.

Zabrinutost je najveća u najsiromašnijim zemljama koje nemaju finansijskih sredstava poput najbogatijih u trci za vakcinama, lekovima i dijagnostici.

Ta nejednakost se već videla prilikom prethodnih epidemija i “ne možemo da dozvolimo da se to ponovo dogodi”, upozorio je Gutereš.

Predsedavajući Afričkom unijom, Južnoafrikanac Siril Ramafoza je u tom smislu rekao da je Africi potrebna sva moguća podrška i pomoć.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus