Pokrenulta istraga protiv Bajdenovog sina Hantera: Pod lupom njegovi poslovi sa Kinom

0
(Beta/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

Hanter Bajden, sin novoizabranog američkog predsednika Džoa Bajdena, potvrdio je da je pod istragom zbog poreza, prenosi BBC.

Istraga se vodi na federlanom nivou i sprovode je savezni tužioci u Delaveru. Mediji prenose da je pokretanje istrage u vezi sa Hanterovim poslovnim odnosima u inostranstvu, uključujući i Kinu.

Hanter je rekao da je uveren kako će dokazati da nije pogrešio.

Takođe, tranzicioni tim novoizabranog predsednika Bajdena je saopštio da je Džo “veoma ponosan na svog sina”, dodajući da se “hrabro nosio sa svim izazovima, uključujući i okrutne lične napade, posle kojih je postao još snažniji”.

Hanter je istakao da je za istragu saznao u utorak, ali nije otkrio nikakve dodatne informacije.

“Ovaj slučaj shvatam veoma ozbiljno, ali sam uveren da će objektivni i profesionalni pristup u istrazi pokazati da sam svoje poslove obavljao legalno i na odgovarajući način”, rekao je Hanter.

Izveštaji pokazuju da je istraga započeta još 2018. godine, pre nego što je Džo Bajden objavio svoju kandidaturu za predsednika.

Njegov sin je često bio na meti kritika republikanaca tokom izborne kampanje 2020. godine, a posebno njegovi poslovni aranžmani u Ukrajini i Kini u vreme kada je Džo bio potpredsednik države u administraciji Baraka Obame.

U decembru prošle godine Predstavnički dom, u kom većinu imaju demokrate, izglasao je opoziv predsednika Trampa, optužujući ga za zloupotrebu položaja i ometanje rada Kongresa zbog njegovih pokušaja da zamrzavanjem vojne pomoći Ukrajini izvrši pritisak na vlasti u Kijevu da istraže bivšeg potpredsednika SAD-a i poslovanje njegovog sina.

Međutim, u februaru ove godine, Senat je odbacio optužbe na račun predsednika Trampa.

Nova istraga o potencijalnoj utaji poreza Hantera pokreće se u trenutku kada njegov otac okuplja svoj kabinet. Ako bi se tok istrage nastavio i nakon što novoizabrani predednik sledeći mesec stupi na dužnost, budući glavni državni tužlac će biti neko koga Bajden bude odobrao i on bi nadzirao istragu protiv njegovog sina.

Predsednički izbori su gotovi, ali se čini da će ime sina novoizobranog predsednka – redovna meta republikanaca tokom kampanje – još neko vreme ostati tema u medijima. Hanter je u izjavi za BBC ponovio da nije uradio ništa pogrešno i da je postupio “legalno i na odgovarajući način”.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500