“Pogrešili smo što smo mu dozvolili”: Optužen za ubistvo 51 osobe poslao pismo iz zatvora u kom upozorava na “veliki sukob”

0
Foto: Tanjug-AP

Novozelandski zvaničnici su priznali da su pogrešili kada su dozvolili čoveku optuženom za ubistvo 51 osobe u džamijama u Krajstčerču da iz zatvora pošalje rukom pisano pismo.

Šest strana dugo pismo Brentona Taranta ove nedelje je objavljeno na sajtu 4chan, poznatom po brojnim porukama belih suprematista. Takođe, to se dešava u osetljivom trenutku, pošto su osumnjičeni za ubistva u SAD i Norveškoj Taranta naveli kao inspiraciju.

Pismo je namenjeno izvesnom “Alanu” u Rusiji. Ono se većim delom bavi Tarantovim jednomesečnim putovanjem u Rusiju 2015. godine, ali i upozorava na nadolazeći “veliki sukob” uz upotrebu rečnika koji bi se mogao opisati i kao poziv na oružje.

Ministar za zatvore Kelvin Dejvis je u izjavi naveo da ne veruje da je zatvorski sistem trebalo da dozvoli Tarantu da pošalje pismo.

“Jasno sam rekao da se to ne sme ponoviti”, rekao je Dejvis. 

On je, međutim, dodao da svi zatvorenici na Novom Zelandu imaju prava koja uključuju i slanje i primanje pošte. Prema njegovim rečima, zatvori mogu da zadrže pisma i zadržali su neka od pisama koje je Tarant pokušao da pošalje ili su mu bila namenjena. Dejvis je rekao da je zatražio savet o eventualnim promenama zakona vezanim za tu problematiku i dodao da sistem “nikada pre nije imao posla s takvim zatvorenikom”. 

Tarant, dvadesetosmogodišnji Australijanac, na internetu je postavio svoj manifest pun rasističkih i antiimigrantskih stavova pre nego što je izveo napade na džamije koje je snimao i uživo strimovao.

On se izjasnio da nije kriv za terorizam, ubistvo i pokušaj ubistva. Suđenje će početi u maju naredne godine.