“Pogonsko slepilo” i kratka pamet: Profesor Ljubomir Madžar za novi Nedeljnik o svim greškama koje su napravljene tokom suzbijanja virusa u Srbiji

0
Foto: Beta

Gospodarenje medijima dalo je vlasti mogućnost da svoju borbu sa pandemijom proglasi za najuspešniju u regionu. Ostaje potpuno nejasno šta su merila i kriteriji tog “značajnog” uspeha. Najjednostavniji i zdravom razumu najbliži takvi kriteriji jesu broj umrlih i broj zaraženih u odnosu na ukupno stanovništvo.

Prema tim pokazateljima nismo najbolji nego na ili pri samom dnu (zavisno od trenutka snimanja situacije) liste zemalja iz regiona. To podseća na takođe gromke i takođe nedavne, a neistinite, izjave o Srbiji kao razvojnom lideru u regionu, pa i šire. Kad se stope rasta računaju onako kako treba, tj. za nešto duže reprezentativne periode, ispostavlja se da smo zajedno da Hrvatskom ukopani na samom dnu tih lista.

Da nismo bogzna kako uspešni, a da smo u nekim elementima omanuli već na nivou pučkog zdravog razuma, vidi se iz nekih detalja strategije suzbijanja virusa.

Događalo se tako da zemljoradnici bivaju kažnjavani za “kršenje pravila”, a oni na traktoru inače ni sa kim ne dolaze u dodir, dok im je često najbliža osoba udaljena do na puškomet i više. Kad je prošlo neko vreme, dosetili su se da ćemo morati jesti i naredne godine i da je apsurdno ista pravila primenjivati na ljude koji rade pod tako različitim uslovima.

Zemljoradnicima su modifikovali uslove i ukinuli nepotrebne restrikcije, ali to pokazuje koliko je kratka pamet bila u inicijalnom koncipiranju strategije.

Ceo autorski tekst profesora Madžara objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 28. maja

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju drugu knjigu iz edicije “Velike biografije” – “Milan Stojadinović: Ekonomski reformator ili profašistički premijer?” Veljka Lalića