Nedeljnik otkriva nove planove EU i SAD za Srbiju: Poglavlje 35 više nije najvažnije, Srbija postepeno postaje članica EU, novi recept je “pare za strpljenje”

2
Foto: Tanjug

Doći će do velike promene u metodologiji pregovaranja Srbije sa EU koja će, ako bude usvojena, smanjiti uticaj poglavlja 35 (dijalog Srbije sa Kosovom) na napredak Srbije u pregovorima sa EU. Novinu će predstavljati i postepena integracija Srbije u EU. Nova metodologija bi mogla da se definiše: pare za strpljenje. U smislu da bi duži hod ka članstvu u EU bio kompenzovan pristupom bogatim fondovima za razvoj država u procesu pregovaranja, otkriva Željko Pantelić, dopisnik Nedeljnika iz Rima, u novom broju.

Novi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i potpredsednik Evropske komisije Đuzep Borelj napraviće zaokret za 180 stepeni u vođenju dijaloga između Beograda i Prištine u odnosu na onaj koji je forsirala odlazeća visoka predstavnica Federika Mogerini i koju je podržavao deo američke administracije, veran predsedniku SAD Donaldu Trampu, potvrdili su Nedeljniku sagovornici iz više članica EU koji su upoznati ili rade na dosijeu Srbije i Zapadnog Balkana.

Borelj će imenovati svog specijalnog izaslanika za dijalog između Beograda i Prištine koji neće biti diplomata već, po mogućstvu, što iskusnija i harizmatičnija politička figura. Borelj i njegov specijalni izaslanik će praktikovati politiku malih koraka i neće tražiti niti vršiti pritisak na dve strane da se nađe definitivno rešenje.

Celu analizu Željka Pantelića čitajte u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 24. oktobra

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

2 KOMENTARA

  1. Ne verovati Psihopatima I NACISTIMA. Onu su nas bombardovali I obogatili URANIJUMOM ….

Comments are closed.