“Podaci od sinoć ne ohrabruju”, neredi i sukobi na demonstracijama u Beogradu, Grenel optužio Bajdena za “politizaciju pregovora Srbije i Kosova”: Vaš brifing za subotu

0
Foto: Profimedia, Beta - AP Photo/Darko Vojinovic, Profimedia

LONČAR: PODACI OD SINOĆ NE OHRABRUJU – Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za RTS da podaci od prethodne noći ne ohrabruju, kao i da je tokom jučerašnjeg dana i protekle noći samo u Beogradu bilo više od 3.000 pregleda. Poručio je da ti podaci pokazuju kako se mi ponašamo i kako se lično borimo protiv koronavirusa.

Zlatibor Lončar je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je u toku poslednjeg dana i noći u Beogradu bilo 3.185 pregleda, a samo na Infektivnoj klinici 318.

Od toga smo imali negde oko 270 prijema, znači pacijenata koji su morali da budu primljeni što u Beogradu što u unutrašnjosti”, dodao je Lončar.

“To nisu uopšte podaci kojima možemo da budemo zadovoljni”, poručuje ministar i dodaje da oni odražavaju kako se mi ponašamo i kako se lično borimo protiv koronavirusa.

Kada je reč o kapacitetima u prestoničkim kovid bolnicama, Lončar kaže da posle toliko prijema samo se čeka da ode jedan pacijent istog momenta se presvlači posteljina i dolazi novi pacijent.

“Mi smo prinuđeni već dva dana da pacijente koji su iz Beograda i koji zaslužuju bolničko lečenje moraju da legnu ili u Mladenovcu ili u Požarevcu ili u Smederevu, sada proširujemo te kapacitete na Čačak na Šabac, moramo da se snalazimo da bi svakom pacijentu omogućili adekvatne uslove lečenja”, rekao je Lončar.

“Ja se stvarno nadam da su ovo podaci koji će naterati naše građane i koji će sve nas naterati da samo razmislimo u kojoj se situaciji nalazimo i šta je to što moramo da uradimo da bismo izašli iz ove situacije”, dodao je Lončar.

Ukazao je da je otvorena privremena bolnica Arena, ali je ograničena samo za pacijente koji nisu za poluintezivnu i intezivnu negu, kao i da privremene bolnice dobija i Kragujevac i Niš.

“Već u ponedeljak Institut za reumatologiju ćemo pretvoriti u kovid bolnicu. Pacijente koji su na bolničkom lečenju idu u Klinički centar na jednu ili dve klinike, a ceo kapacitet Instituta za reumatologiju ćemo pretvoriti u kovid bolnicu jer nemamo izbora”, rekao je Lončar.

“Molio bih ljude da shvate u kakvom se položaju nalazi naš zdravstveni sistem koji želi svakome od njih da pomogne”, istakao je ministar.

ZBOG DEMONSTRACIJA HITNA POMOĆ ZBRINULA 19 OSOBA – Tokom i sinoćnjih demonstracija ispred Narodne skupštine i nakon njih, medicinske ekipe su zbrinule 19 osoba, rečeno je Beti u Hitnoj pomoći.

Od tog broja 11 je upućeno na Urgentni centar a osam na Vojnomedicinsku akademiju, a intervenisalo je ukupno sedam medicinskih ekipa.

Hitna pomoć zabeležila je sinoć 99 intervencija, od čega je 33 bilo na javnim mestima.

Zbrinuto je i ukupno četvoro dece.

Sinoć u Beogradu je registrovane dve sobraćajne nesreće.

U prvoj koja se dogodila oko 12.21 časova lakše je povređena jedna osoba, koja je prebačena na Urgentni, dok u drugoj nije bilo povređenih.

Ispred doma Narodne Skupštine četvrti dan zaredom su se okupili nezadovoljni građani.

Poruka “Sedite, ne nasedajte” bila je ponovo glavni savet za sve okupljene, ali posle mirnog početka protesta, takve poruke više nisu vredele.

Probija otpočeli su sukobi dela demonstranata i policije. Nakon što su prvobitno ugušeni nemiri, ponovo je došlo do sukoba, a ispaljen je i suzavac.

GOJKOVIĆ OSUDILA NASILJE I NEREDE ISPRED SKUPŠTINE – Predsednice Narodne skupštine Maje Gojković najoštrije je osudila demonstracije koje su se sinoć odigrale ispred zgrade parlamenta, uz ocenu “da su maske potpuno pale” i da “inspiratori ovih nereda ne prezaju da pribegnu najgnusnijem nasilju kao poslednjem izlazu”.

Dodala je da se na vlast ne može doći “ni zauzimanjem autoputeva, ni nasiljem na ulicama” već samo izborima.

“Slike huligana koji bacaju šok bombe na policiju, razbijaju bezbednosne kamere na Skupštini Srbije, i imovinu koja pripada svim građanima naše zemlje, pa sve do nacističkog pozdrava, Zato ne iznenađuje upornost sa kojom pokušavaju da podrivaju i napadaju institucije Srbije i njenih građana, ali nikoga ne sme da iznenadi ni odlučnost Srbije da te interese brani i da ne dozvoli da nasilje pobedi”, navodi Gojković u pisanoj izjavi.

Ona je ocenila i da građani Srbije “razumeju i raspoznaju prave motive koji se kriju iza lažnog pozivanja na patriotizam i tobožnje brige za naše nacionalne interese”.

KON: GORE JE NEGO U APRILU – Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je pred nama situacija kakvu do sada nismo imali.

“Gora je nego što je bila tokom aprila. Posebno govorim za Beograd gde je popunjenost do kraja. Mi više nemamo baš mnogo odstupnica”, naveo je Kon za RTS.

Ističe da je i dalje najteže u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici zbog broja smrtnih slučajeva, ali ističe da se broj pozitivnih smanjuje i da je stabilizovana situacija što se tiče prihvata novih slučajeva.

Dodaje da se očekivalo da će sada već doći do zaravnjenja krive. Ali navodi da se to u Beogradu još uvek ne vidi. Kaže i da je ovo dešavanje tokom leta sada potpuna nepoznanica, uključujući i priču o aerogenom prenosu.

Kon je dodao da, kad je ukinuto vanredno stanje, nije shvaćeno da smo i dalje pod merama i da to nije dovoljno dobro iskomunicirano.

“To je jedno iskustvo za ubuduće”, rekao je Kon.

GRENEL OPTUŽIO BAJEDNA ZA “POLITIZOVANJE PREGOVORA IZMEĐU SRBIJE I KOSOVA” – Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Kosova i Srbije, optužio je u saopštenju objavljenom i na Tviteru izvesnog predsedničkog kandidata i bivšeg potpredsednika Amerike Džoa Bajdena za “politizovanje pregovora između Kosova i Srbije”.

“Dok je bio potpredsednik Bajden je uživao u medijskim napisima da je on diplomatski ‘teškaš’ administracije, uprkos tvrdnjama njihovog državnog sekretara da je Bajden ‘promašio skoro svako veće pitanje iz domena nacionalne bezbednosti i spoljne politike u poslednje četiri decenije.

“Nije, zato, iznenađenje što je Bajden nastavio da donosi samo praznu priču i prazna obećanja narodima Kosova i Srbije.

“On je danas pretvorio pregovore između dve strane u pitanje za američke predsedničke izbore. Time je garantovao da se ništa neće dogoditi pre novembra i da će građani Kosova i Srbije morati da čekaju – ponovo – da političari prestanu da ih koriste.

“Za razliku od Bajdenovog pristupa da se mnogo priča a ništa ne uradi, Trampova administracija usredsredila se na pravljenje prvog koraka ekonomske normalizacije između Kosova i Srbije. U tom smislu, predsednik Tramp je nadgledao uspešno potpisivanje tri različita ugovora između Beograda i Prištine o vazduhoplovnom, železničkom i automobilskom saobraćaju.

“Ukratko, predsednik Tramp je postigao odavno neophodne rezultate, a Džo Bajden opet samo priča, baš kao što je radio tokom četrdeset godina u Vašingtonu. Građani Kosova i Srbije znaju da osam godina praznih obećanja Obame i Bajdena ne može da se poredi sa delima Trampove administracije.”

Podsetimo, krajem juna trebalo je da se u Vašingtonu upriliči susret političkih lidera iz Beograda, Prištine i Bele kuće, na kojem je, kako je Grenel najavljivao, trebalo da se postigne još dogovora iz domena ekonomije.

Ipak, zbog optužnice protiv Hašima Tačija i odustajanja Avdulaha Hotija, do tog sastanka nije došlo.

JOŠ DVE ŽRTVE U NOVOM PAZARU – Koordinator bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek rekao je za RTS da je, nakon dramatične noći između četvrtka i petka kada je preminulo 10 pacijenata, situacija u bolnici u tom gradu nešto bolja.

Hospitalizovano je 309 pacijenata, tokom noći bilo je 40 prijema. Na respiratorima je pet pacijenata na mehaničkog ventilaciji i tri na neinvazivnoj.

Kaže da je u poslednja 24 sata došlo do dva egzitusa (smrtna slučaja), a jedan pacijent je transportovan za Niš.

“Ove cifre ohrabruju, mi nastavljamo borbu istom žestinom, moramo da budemo u 100 odsto borbenoj gotovosti”, rekao je Đerkel.

Prema njegovim rečima, kovid odeljenje u Sjenici je zatvoreno, a nastavljaju da rade sve četiri kovid ambulante. Svi pacijenti iz Sjenice su u bolnici u Novom Pazaru.

TRAMP SMANJIO ZATVORSKU KAZNU PRIJATELJU RODŽERU STOUNU – Predsednik SAD Donald Tramp smanjio je zatvorsku kaznu svom prijatelju Rodžeru Stounu osuđenom u februaru na 40 meseci zatvora u okviru istrage o ruskom mešanju za vreme američke predsedničke kampanje 2016. godine, saopštila je noćas Bela kuća.

“Danas je predsednik Donald Tramp naložio izvršnu meru milosti da preinači nepravednu kaznu Rodžeru Stounu”, saoštila je Bela kuća, navodeći da je od sada dugogodišnji predsednikov prijatelj “slobodan čovek”.

Bela kuća je navela da je Stoun bio žrtva “prevare” o Rusiji.

Stoun (67) je trebalo da počne da služi kaznu u utorak, ali rekao je za AP da ga je Tramp sinoć pozvao da mu kaže da će mu preinačiti kaznu, prenosi Frans pres.

Stoun je osuĐen u februaru na 40 meseci zatvora zbog laganja Kongresu, uticaju na svedoke i blokiranju istragu Predstavničkog doma američkog Kongresa o tome da li je Tramp bio u dosluhu sa Rusijom da osigura pobedu na predsedničkim izborima 2016.

Iako ovaj potez nije kompletno pomilovanje, svakako će uznemiriti kritičare koji već odavno skreću pažnju na predsednikove intervencije u pravosudnom sistemu zemlje, prenosi Glas Amerike.

Naslovna strana aktuelnog broja Nedeljnika sa dva poklona, novom knjigom iz edicije “Velike biografije” o Stevici Markoviću i Njujork tajmsom na srpskom. Nedeljnik je u prodaji na svim kioscima, ali i u elektronskom PDF izdanju na NSTORE

Naslovne strane dnevnih novina