Počinje prvi mesec dečije kreativnosti u Oslu

    0

    Manifestacija formirana sa idejom da kreativno okupi decu srpskog porekla koja žive u Norveškoj , zvanično će biti otvorena u subotu 7. decembra izvođenjem edukativne pozorišne predstave „Kraljevićeva novogodišnja zavrzlama“ u kojoj glumci Milan Tošić i Branka Milović tumače likove srpske mitologije: Kraljevića Marka i Vilu Ravioilu. Predstava će biti izvedena u 12h, u ustanovi „Frydenberg skole“ u Oslu.

    Do 17. januara, organizacija Artepunkt iz  Srbije će, kao idejni tvorac projekta, pružiti jedinstveno iskustvo upoznavanjem mališana sa maternjim srpskim jezikom, kulturom i istorijom. U specijalizovanim programima deca će imati priliku da steknu nova znanja iz oblasti srpskog književnog stvaralaštva, jezika, likovne i crkvene umetnosti i na taj način upoznaju tradiciju svog naroda.

    „Nakon dugogodišnjeg rada na razvijanju i jačanju kulturnog identiteta naših sunarodnika u Oslu, kao i promociji naše umetnosti u norveškoj javnosti, pojavila se potreba da kreiramo jednu manifestaciju koja će pripadati samo najmlađima i njihovim esencijalnim kulturnim potrebama iz zemlje matice. Iskreno verujem da će ovaj pilot projekat , za koji već vlada veliko interesovanje , postati tradicionalan i svaki put obogaćen nekim novim programom”, izjavio je idejni tvorac projekta i reditelj Dejan Janković, koji će u okviru manifestacije održati jednokratnu dramsku radionicu.

    Projekat Artepunkt-a je podržan od strane Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, a nakon Norveške, projekat će doživeti realizaciju u Londonu i Beču.