Počelo suđenje za napad na Šarli ebdo

0
Beta - AP Photo/Francois Mori

Suđenje za napade iz januara 2015. u Francuskoj počelo je danas pred specijalnim sudom u Parizu, više od pet godina od krvavih napada džihadista na prostorije lista Šarli ebdo, policajce i jevrejski supermarket u kojima je ubijeno 17 osoba.

Grupa od 14 osoba optužena je da je na različite načine pružila logističku podršku braći Saidu i Šerifu Kuaši i Amediju Kulibaliju, izvršiocima napada koji su pokrenuli niz džihadističkih napada u Francuskoj.

Ovo istorijsko suđenje, koje se održava pod visokim merama bezbednosti, trebalo bi da bude završeno 10. novembra.

Pariski satirični list Šarli ebdo juče je ponovo objavio karikature proroka Muhameda, koje su bile povod za napad na redakciju u januaru 2015. godine kada je poginulo 12 osoba. U uvodniku list navodi da karikature „pripadaju istoriji“ i da „istorija ne može da se menja niti briše“.

Braća Šerif i Said Kuaši su 7. januara 2015. izvršili napad na prostorije Šarli ebdoa. Oni su uzvikivali „Osvetili smo proroka“, navodeći da su napad izvršili u ime Al-Kaide. Nakon napada ubili su i ranjenog policajca i pobegli.

Dva dana kasnije, Amedi Kulibali koji je braću Kuaši znao iz zatvora, upao je u jevrejski supermarket i ubio četiri taoca i jednu ženu policajca.

Braća Kuaši su se se do tada skrivala sa još jednim taocem. Sva trojica napadača ubijena su u gotovo istovremenim policijskim akcijama. 

Karikature koje su reprintovane ove nedelje prvi put su štampane 2006. godine, a pre toga su ih objavile danske novine Jilands posten, što je izazvalo nasilne proteste muslimana koji veruju da je prikazivanje proroka Muhameda na taj način bogohuljenje.

Šarli ebdo je čuven po objavljivanju karikatura verskih vođa različitih religija nakon čega ih reprintuje.  

Loran Suriso, urednik lista i jedan od retkih koji je preživeo napad na redakciju, naveo je imena svih žrtava u uvodniku za ovonedeljno izdanje.

(Beta)