Počelo suđenje za “aferu elitni fakulteti”: Holivudske glumice na sudu zbog davanja mita za upis dece na koledž

Hofman i Lohlin od marta, kada su podignute optužnice, nisu davale izjave i stigle su odvojeno izbegavajući novinare ispred suda

0

Američke glumice Felisiti Hofman i Lori Lohlin pojavile su se, okružene masom novinara, na sudu u Bostonu kako bi se suočile s optužbama povezanima s davanjem mita u zamenu za upis njihove dece na koledže.

Hofman i Lohlin od marta, kada su podignute optužnice, nisu davale izjave i stigle su odvojeno izbegavajući novinare ispred suda.

Hofman, koja se proslavila u seriji “Očajne domaćice”, stigla je na sud bez svog još poznatijeg supruga glumca Vilijama Mejsija.

Holivudska glumica Lohlin, poznata po ulozi u humorističnoj seriji “Puna kuća” smešila se i mahala obožavateljima pre nego što je ušla u zgradu.

Dve glumice najpoznatije su među ukupno 50 osoba optuženih u predmetu u čijem su središtu pokušaji da se uz pomoć mita decu američke elite upiše u vodeće američke koledže.

Prvooptuženi Vilijam “Rik” Singer koji je primio, prema optužnici, oko 25 miliona dolara kako bi podmitio trenere i zaposlene obrazovnih ustanova, priznao je krivicu i sarađuje s vlastima.

Među univerzitetima koja su bila na meti ovih ljudi su i Jejl, Stenford, UCLA i Džordžtaun. Optužnicom nisu obuhvaćen studenti, niti obrazovne ustanove.

Prema tužiocima, roditelji su platili Singerovoj kompaniji i do šest miliona dolara kako bi lažirao rezultate mature za njihovu decu ili kako bi potplatio trenere da pomognu deci koja se nisu bavila sportom da dobiju takve stipendije.

Optužnicom su obuhvaćena 33 roditelja, a za dela za koje ih tužilaštvo tereti mogu dobiti do pet godina zatvora.

Hofman je optužena da je platila 15.000 dolara jer je htela da njena najstarija ćerka ima veći broj bodova na maturi.

Prema optužnici, ona i Mejsi platili su ispitivaču da ispravi odgovore na maturskim testovima njene ćerke, a navodno su isto dogovorili i 2018. za najmlađu ćerku.

Lohlin i njen suprug optuženi su da su Singerovoj kompaniji platili čak 500.000 dolara u 2016. i 2017. kako bi predstavio njihove ćerke kao veslačice i uključio ih u tim na Univerzitetu Južna Kalifornija (USC).

Zahvaljujući Singerovom priznanju, istražitelji imaju audio zapise telefonskih razgovora i elektronsku poštu glumica.