Počelo postepeno otvaranje granica u EU: Danska, Španija i Portugal ostaju zatvoreni

0
Foto: Profimedia

Od ponoći je počelo otvaranje unutrašnjih granica između većine država članica Šengen zone, uključujući Francusku i Nemačku. Nekoliko zemalja – Danska, Španija i Portugalija odlučile su se da to ipak učine kasnije, prenosi RTS.

Norveška je otvorila granice za Dansku i Finsku, ali ne i za Švedsku. Zabrana ulaska u Češku ostaje na snazi za putnike iz Belgije, Portugalije, Velike Britanije, Švedske.

Francuska je najavila da karantin od 14 dana i dalji važi za one koji dođu iz Španije i Velike Britanije.

Oprezni su i susedi iz Švedske, najviše zbog načina na koji je ova zemlja upravljala pandemijom koronavirusa i smrtnosti velikog broja ljudi, ali razgovoru o otvaranju granice su u toku.

Mađarska je ranije ukinula ograničenja na svojim granicama sa Austrijom, Slovačkom i Slovenijom.

Posle tri meseca, Poljska je tokom vikenda ponovo otvorila granice sa svim susedima u Evropskoj uniji. Na reci Odri, koja deli gradove Frankfurt i Slubice na nemačko-poljskoj granici, gradonačelnici su uz šampanjac proslavili ovaj događaj, što govori o značaju koji Šengenski sistem kretanja bez granica ima za građane.

Dopisnik RTS-a iz Nemačke kaže da državljani te zemlje priželjkuju noralizaciju života i da im dođu komšije iz Švajcarske, Austrije i Francuske, dok sa druge strane postoji strepnja od ponovnog prenošenja koronavirusa.

Za Zapadni Balkan i dalje su na snazi ograničenja i ostaju najverovatnije do 1. jula.

Nemačka je pre nekoliko dana u paket 160 zemalja za koje svojim građanima ne preporučuje putovanja uvrstila i Srbiju i zemlje Balkana. Dobra vest je da je Evropska komisija nakon toga predložila svim zemljama Šengen zone da od 1. jula otvore svoje granice za balkanske zemlje.

Očekuje se da Nemačka do srede, kada je redovna sednica vlade, donese takvu odluku ili bar odluku kojom će se postepeno otvarati granice.