Počelo postavljanje prvih delova spomenika Stefanu Nemanji: “Sramota je što nismo sve ove vekove…”

2
gradnja.rs

Postavljanje prvih delova spomenika – postamenta kralju Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu, čiji je autor ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov počelo je danas.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je današnji dan “istorijski” jer se postavlja spomenik Stefanu Nemanji, rodonačelniku najznačajnije srednjovekovne dinastije, koji je bio jedan od najznačajnijih srpskih vladara i koji je zajedno sa sinom Rastkom, bio jedan od utemeljivača Srpske pravoslavne crkve.

Vesić je rekao da se vreme Stefana Nemanje pamti kao prekretnica u istoriji i kulturi Srba i pokazuje da srpska državnost traje 800 godina.

“Sramota je što nismo za sve ove vekove podigli spomenik Stefanu Nemanji, ali došlo je vreme da se i ta nepravda ispravi”, kazao je Vesić i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je, kako je rekao, “za razliku od svih svojih prethodnika, koji su bili na vlasti, između ostalog, odlučio i da se podigne spomenik Stefanu Nemanji”.

Rekao je i da će spomenik biti postavljen na Savskom trgu koji je najveći u Beogradu što je dokaz da Beograd postaje veliki grad.

“Spomenik je visine 23 metara, odnosno spomenik je visine 28 metara, ali će pet metara biti pod zemljom”, rekao je Vesić i dodao da su postavljeni šipovi dubine 15 metara, koji garantuju njegovu stabilnost.

Spomenik će biti posebno osvetljen i dominiraće prostorom. Sredinom novembra trebalo bi da bude postavljen ceo spomenik i da se završi Savski trg.

Trg će imati 32.000 kvadrata, od čega će 20.000 biti biti pešačka zona. Na ovom trgu će biti zasadjeno skoro 300 stabala.

Vesić je rekao da razume komentare da je spomenik umetnički mogao da bude drugačiji jer se mišljenja u tome razlikuju.

“Ja samo molim da ne napadaju politički spomenik”, kazao je Vesić.

Spomenik bi bio postavljen ranije, ali je to odložila pandemija koronavirusa.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Savrseno,Srpski ajfelov toranj!!!!koji su zasluzni Srpski narod,a ne vucic I njegove ulizice!!!!!zivela Srbija

Comments are closed.