Počela „Svetosavska nedelja“ u Subotici

  0

  U Zadužbini Dušana Radića sinoć je otvorena dvadeset i osma po redu kulturno-prosvetna i duhovna manifestacija „Svetosavska nedelja” posvećena Svetom Savi, utemeljivaču srpske države, srpske pismenosti, prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju, državniku, mirotvorcu, zakonopiscu. Ovu tradicionalnu manifestaciju svečano je otvorio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

  Propovedanje Svetog Save je upravo ono što nam je danas najpotrebnije, a to su ljudske, hrišćanske i moralne vrednosti, rekao je, tom prilikom, gradonačelnik Laban, ističući da se u danima kada  obeležavamo sećanja na život i rad Save, svetitelja i učitelja svog naroda, vraćamo njegovim mnogostrukim zaslugama i da zato naš zavet, oslanjajući se na slova Svetog Save, mora biti težnja ka miru i očuvanju vekovnih dragocenih dostignuća.

  – Sveti Sava je oplemenio dušu Srbije vrlinama izvornog hrišćanstva. Naučio je svoj narod šta je to ljubav, mirenje, praštanje, znanje, istinoljublje, čast, dostojanstvo, ali i državnička mudrost i umeće upravljanja narodom. Treba li napominjati koliko je danas značajno da celim svojim bićem čuvamo svetu nam veru pravoslavnu, koja vaskrsava na najdublji mogući način upravo ovde na našim prostorima, u nama i oko nas – kazao je gradonačelnik Laban.

  Možda ga, dodao je, izazvani događajima današnjeg vremena  možemo smatrati za našeg savremenika, jer živimo u vreme kada nam njegove vrednosti predstavljaju neku vrstu duhovnog svetionika u svim oblastima života. 

  – Srbija je danas, pa i mi u Subotici, na svetosavskom putu, jer  spoznajemo da veština i znanje nisu sami po sebi ciljevi, već da moraju postojati radi boljeg života zajednice i pojedinca, a u skladu sa duhovnim vrednostima. Uspeo je da pomiri naizgled nepomirljive stvari i da u harmoniju stavi rodoljublje i ljubav prema čovečanstvu, Istok i Zapad, crkvu i državu, crkveni autoritet i slobodno stvaralaštvo i još mnogo toga. Tim putem koračamo i mi danas  – naglasio je Bogdan Laban.

  Sveti Sava je, naveo je, ukazao da se na svetosavskom putu posrće i pada, ali da se Srbi uvek dižu u slavu Božiju i ostaju uspravni pred Bogom i Svetim Savom.

   – Činjenica da postojimo kao narod i da smo se očuvali uprkos velikim  istorijskim iskušenjima dokaz je da nas je na tom putu vodila sigurna ruka. Bez obzira na sve poteškoće koje imamo, sa puno vere, nade i optimizma gledamo u budućnost – istakao je gradonačelnik Laban.

  U tom sudbonosnom vremenu, koje je pretilo pre rasulu nego sabiranju i napretku, na srpskoj istorijskoj sceni pojavio se Sveti Sava, uvodeći Srpsku pravoslavnu crkvu i narod u zlatnu epohu Nemanjića, podsetio je i dodao da je to period kada je Srbija doživela politički, državni i kulturni vrhunac.

  – Važno je, zato, da živimo po predanju Svetog Save, da učeći i radeći mi svi zajedno činimo nešto dobro za sve nas. Neka to bude naš odnos prema Svetom Savi, neka nas vodi himna koju mu pevamo i ja sam siguran da mi kao narod nikada nećemo zalutati vođeni njegovim mislima i porukama – podvukao je gradonačelnik Laban.

  Prisutnima na otvaranju „Svetosavske nedelje“ obratio se i Episkop mohački Isihije Rogić. Uz podsećanje da je uz blagoslov Episkopa bačkog Irineja u Subotici osnovan SKC „Sveti Sava“, on je istakao da nijedno drugo ime ne može da bude prikladnije za naziv nekog kulturnog centra i da Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ već skoro trideset godina na ovim prostorima afirmiše srpsku duhovnost i kulturu.

  Sinoć je otvorena i izložba slika „Iza zida vremena“, Vasilija Dolovačkog, koju je  u ime autora predstavio likovni kritičar Dragan Jovanović Danilov.

  Sedmodnevni program počeo je himnom Svetom Savi, u izvođenju Mešovitog hora SKC „Sveti Sava“. Organizator „Svetosavske nedelje“ je Srpski kulturni centar „Sveti Sava“.

  Program će se nastaviti večeras, predstavljanjem knjige „Mojih 80 Portreti“ Matije Bećkovića, dok će u četvrtak biti predstavljena knjiga Mira Vuksanovića „Danonoćnik“.

  U petak, 24. januara održaće se duhovna tribina na kojoj će biti predstavljena knjiga vladike bačkog Irineja „Tajna razlikovanja Božanske suštine i energije u Svetoj Trojici po svetome Marku Efeskom Evgeniku“. U subotu je na programu umetničko veče Muzički diptih – dela srpskih i ruskih autora, a u nedelju Svetosavska akademija na kojoj će učestvovati učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ i Mešoviti hor SKC „Sveti Sava“.

  Svi programi pripremljeni u okviru ove tradicionalne manifestacije održaće se u prostorijama SKC „Sveti Sava“, od 19.00 časova.

  „Svetosavska nedelja“ se završava u ponedeljak, 27. januara, Svetosavskim balom u restoranu „Spartak“ na kome će nastupiti Slobodanka Stojiljković i sastav „Gipsy Rhapsody Band“.