Počela nova istraživanja virusa COVID-19

  0

  Svet nauke intenzivno istražuje, kako bi razvio metode zaštite od novog koronavirusa, kao i metode njegovog lečenja. Turski naučnici su započeli istraživačke studije ovog virusa, koji je ozbiljno pogodio i našu zemlju. Acıbadem zdravstvena grupa je, uz doprinos Univerziteta Acıbadem, bez odlaganja započela nova istraživanja vezana za Covid-19 i saopštila ih je Ministarstvu zdravlja i istraživačkim institucijama TUBİTAK i TUSEB.

  Čitav svet se bori protiv koronavirusa. Tek treba razviti delotvornu vakcinu i metode lečenja, kako bi se eliminisao ovaj novi koronavirus koji je postao glavna tema razgovora širom sveta, zajedno sa svojim brzim širenjem i po život opasnim rizicima do kojih dolazi nakon infekcije. Stoga se svet nauke koncentrisao na razvoj metoda zaštite od virusa, kao i metoda njegovog lečenja. S tim u skladu, brzo se sprovode nova istraživanja, kako vakcine, tako i metoda lečenja, kako bi se spasile hiljade života. Acıbadem zdravstvena grupa sarađuje sa Univerzitetom Acıbadem u borbi protiv ovog novog koronavirusa, koji je pogodio i našu zemlju. Grupa je započela nova istraživanja vezana za virus Covid-19 i saopštila ih je Ministarstvu zdravlja i istraživačkim institucijama TUBİTAK i TUSEB.

  Saopšteno je da su saradnja i podrška koju su pružile sve zdravstvene i naučne ustanove u Turskoj od najvećeg značaja za sprovođenje istraživanja i naglašeno je da su biotehnološka infrastruktura, kvalifikovana radna snaga i vrlo stručni zdravstveni radnici na raspolaganju za izvođenje ovakvih istraživanja.

  Rade se istraživanja 6 različitih problema

  Istraživački projekti koji su započeti u zdravstvenoj grupi Acıbadem uključuju razvoj vakcine, što je primarni metod zaštite, kao i metode lečenja. Započeta su istraživanja za razvoj vakcine koja kod zdravih osoba može da stvori imunitet na virus pre nego što dođe do infekcije.

  Istraživanja načina lečenja su, između ostalog, uključila gama globulin koji je specifičan za virus, blokatore interleukina-6, T-limfocite i imune ćelije koji su specifični za virus i lečenje mezenhimalnim stem ćelijama kod teškog oštećenja pluća. Cilj je da se istraživanja završe u jednom kratkom periodu i da se ishodi istraživanja koriste u lečenju bolesti izazvane virusom Covid-19.