Počela nastava na daljinu: Časovi traju pola sata, uključiće se i roditelji…

0
Foto: Printscreen RTS Planeta

Danas je počela nastava na daljinu koja se odvija na kanalima RTS 3 i RTS Planeta za učenike od prvog do osmog razreda osnovne škole.

Nastava će biti emitovana šest dana u nedelji, časovi će trajati po pola sata, a učenici od prvog do sedmog razreda imaće po dva časa dnevno, dok će učenici osmog razreda imati tri časa dnevno.

Na sajtu rasporednastave.gov.rs objavljeno je da će časovi za učenike prvog razreda biti emitovani od 8.05 do 9 devet sati, a prema rasporedu prvaci će u utorak, sredu, petak i subotu imati po jedan čas srpskog jezika i matematike, a u četvrtak matematiku i Svet oko nas.

Učenici drugog razreda imaće nastavu od 9.10 do 10.15 sati, a njihov raspored časova je isti kao za prvake.

Za treći razred nastava će se odvijati od 10.20 do 11.25 sati, a učenici će u utorak, sredu, petak i subotu imati po jedan čas srpskog jezika i matematike, a u četvtak matematiku i prirodu i društvo.

Učenici četvrtog razreda nastavu će pratiti od 11.30 do 12.35 časova, a njihov raspored je isti kao za učenike trećeg razreda.

Za učenike petog razreda termin za nastavu je od 12.40 do 13.45 časova i oni će u utorak i sredu imati po jedan čas srpskog jezika i matematike.

Petaci će u četvrtak imati čas matematike i geografije, u petak srpski jezik i biologiju, a u subotu matematiku i istoriju.

Nastava za učenike šestog razreda predviđena je od 13.50 do 14.55 časova i oni će u utorak, sredu i subotu imati po jedan čas srpskog jezika i matematike, dok će u četvrtak imati matematiku i fiziku, a u petak srpski jezik i biologiju.

Učenici sedmog razreda nastavu će pratiti od 15 do 16.05 časova i oni će u utorak i sredu imati po jedan čas srpskog jezika i matematike, u četvrtak matematiku i hemiju, u petak srpski jezik i fiziku, a u subotu matematiku i biologiju.

Časovi za učenike osmog razreda biće emitovani od 16.10 do 17.50 časova i oni će u utorak imati matematiku, srpski jezik i fiziku, a u sredu srpski jezik, matematiku i istoriju.

Osmaci će u četvrtak imati matematiku, srpski jezik i biologiju, u petak srpski jezik, matematiku i geografiju, a u subotu matematiku, srpski jezik i hemiju.

Nastava na daljinu u osnovnim i srednjim školama uvodi se pošto je obustavljena redovna nastava posle proglašenja vanrednog stanja u Srbiji.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

Jutros je počela nastava na daljinu za osnovce, časovi se emituju na RTS 3, a ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da će kvalitet nastave biti podignut na viši nivo od naredne nedelje, kada je u planu da se uključi i RTS2.

“Za sledeću nedelju se planira da osim RTS 3 i RTS Planeta bude uključen i RTS 2. Time bi podigli kvalitet nastave za po jedan čas. Od prvog do sedmog đaci bi imali po tri časa, a osmi razred četiri dnevno”, rekao je Šarčević za RTS.

On je naglasio da je RTS Planeta opterećen zbog velikog interesovanja đaka, roditelja te da će se uključiti i neki drugi portali.

Danas će biti doneta odluka, rekao je ministar, da jedan od roditelja dece do 12 godina bude oslobođen i da može da radi od kuće.

“Time će školski sistem imati ozbiljne asistente – roditelje. Zavod za unapređenje odrazovanja i vaspitanja je napravio je platforme sa alatima koje nastavnici mogu da koriste”, naveo je ministar.

On je rekao i da se časovi trenutno snimaju za opšteobrazovne predmete, a uključivanjem RTS 2 biće snimljeni časovi za sve predmete.