“Pobednik u gorem stanju nego što se mislilo”

0
Foto: Tanjug/AP

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda organizovao je medija dan u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića kako bi javnost dobila uvid u rekonstrukciju i restauraciju jednog od glavnih simbola srpske prestonice – spomenika Pobedniku. Prema Kuzmanovićevim rečima, skulptura koja je podignuta pre 91 godinu u lošijem je stanju nego što se pretpostavljalo.

Skulptura Pobednika, skinuta je prošle nedelje, a u međuvremenu je ustanovljeno da je prekrivena debelim slojevima čađi, na njoj se nalaze rupe od gelera iz Drugog svetskog rata, a mač i orao koje Pobednik drži su se rasklimali.

Kuzmanović dodaje da će najzahtevniji deo rekonstrukcije biti da se obezbedi dobra statika i stabilnost skulpture.

Predviđeno je da spomenik bude vraćen na Kalemegdansku tvrđavu za nešto manje od četiri meseca, a kako napominju u beogradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, osim sanacije oštećenja, neće biti rađene nikakve promene na njemu.

“Najvažniji korak u ovoj situaciji i razlog zbog kojeg je ova skulptura morala da silazi sa postolja je taj da treba uraditi dobru statiku, dobru vezu napraviti između skulpture i postamenta. Za tu priliku ugradićemo konstrukciju od nerđajućeg čelika unutar skulptura i na taj način ćemo obezbediti da spomenik dugo stoji i da bude daleko vreme kada će biti ponovna rekonstrukcije”, rekao je Kuzmanović za N1.