Pobediće bolji – igrači sa loptom, ne sa saopštenjima – samo ih pustite da igraju: Priča o tome kako se derbi nikada ne završava

Kada su igrači na terenu, tada njihova opuštena ruka na šutu, požrtvovanost u odbrani i motivacija i mentalna snaga izazivaju samo pozitivne emocije. Teren saopštenja takve emocije nikada nije izazivao

0
Foto: Profimedia

Košarkaši Partizana izjednačili su rezultat u polufinalnoj seriji ABA lige, pobedivši Crvenu zvezdu u utakmici pred svojim navijačima.

Od trenutka kada je postalo jasno da će se igrati majstorica za ulazak u finale regionalne lige i da će jedan od večitih rivala već na prvom koraku morati da zaboravi snove o Evroligi naredne godine, tenzije su dostigle neke ranije zabeležene visine.

Kada se igrači i stručni štabovi povuku u svoj svet pick n rolla, zagrađivanja koša, šuterskih treninga i kombinovanih odbrana – svega onoga što košarku čini posebnom – na teren izlaze rukovodioci klubova sa bogatim arsenalom saopštenja.

Ovoga puta, prvo se oglasio Nebojša Čović, tačnije KK Crvena zvezda MTS. Saopštenje je višeslojno, a na samom početku crveno-beli su čestitali večitom rivalu na pobedi.

Ipak, odmah su se osvrnuli na “gospodske manire” o kojima je ranije govorio predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović, a koji u ostatku saopštenja dobija svojevrsni nadimak “ambiciozni pojedinac iz KK Partizan”. Naglasili su iz Zvezde, ironično, da su te manire osetili na svojoj koži od izlaska iz autobusa, preko zagrevanja, do završetka utakmice. Svoje mesto u saopštenju dobio je predsednik SANU Vladimir Kostić koji je sa unukom posmatrao utakmicu, a crveno-beli ističu, opet ironično, da je Kostić sigurno uživao u “gospodskim manirima”.

Podsetili su zatim na krivične prijave koje su podignute za gađanje navijača bakljom iz 2017. godine i za “skrnavljenje” Žućkove levice.

Pomenut je i “Kup Milivoja Jovčića” u kontekstu sporne odluke iz ovogodišnjeg finala Kupa Radivoja Koraća.

Navijači Partizana “kreirali” su majice sa velikim brojem direktnih uvreda na račun Nebojše Čovića, veliki broj ljudi je nosio te majice na utakmici, a slike su se proširile i po društvenim mrežama.

“Odbor za doček, gađanje upaljačima Milana Tomića, ubacivanje velikog broja predmeta u teren, uvredljive pesme na račun igrača i degutantan transparent, prekid utakmice zbog bakljade, čekanje po hodnicima dok se hala isprazni od raznih frakcija”, sve je to pomenuto u saopštenju i sve se može podvesti pod jednu izjavu predsednika Zvezde – “igralo se u atmosferi linča”.

Ubrzo je usledio odgovor Ostoje Mijailovića.

On je u svom saopštenju naglasio da je pomislio da je u pitanju “prvoaprilska šala” i nazvao saopštenje crveno-belih “licemernim”.

Objasnio je da “nakon drmanja konstrukcije koša, pljuvanja, gađanja kaiševima, mokraćom, gađanja protivničkog trenera iz VIP reda, pp aparata…” nema smisla da o organizaciji utakmice priča neko ko je organizovao utakmicu na kojoj je pehar ukraden i “oskrnavljen”.

I Mijailović je replicirao na ličnoj relaciji, rekavši da mu je čast da bude među onima koje je Nebojša Čović “vređao”, rekavši da su na meti predsednika KK Crvena zvezda bile istinske legende crveno-belih: Dragan Džajić, Moka Slavnić, Duci Simonović i Zoran Radović.

Dodao je i da mu je čast da sa legendama Partizana, ali i predsednikom SANU i njegovim unukom zajedno gleda utakmice koje privlače veliku pažnju evropskih ljubitelja košarke.

Bilo je, naravno, reči i o sponzorima, sudijama i drugim temama koje je pokrenulo prvo saopštenje.

I tako je u dva dana i dva saopštenja derbi dobio svoj nastavak. Pravu retrospektivu sećanja koja bi trebalo da budu zaboravljena i kojima se “ponose” i oživljavaju ih samo specifični, kako to narodna izreka objašnjava.

Zapravo, kada jednom serija počne, utakmica traje dok se čitava serija ne završi, bez dana pauze.

Samo, kada su igrači na terenu, tada njihova opuštena ruka na šutu, požrtvovanost u odbrani i motivacija i mentalna snaga izazivaju samo pozitivne emocije.

Teren saopštenja takve emocije nikada nije izazivao, a lako može da “ukoči” i destabilizuje i najiskusnije igrače.

Iz Crvene zvezde najavili su da će treću utakmicu, koja se igra u subotu od 18 časova, organizovati na “najvišem evroligaškom nivou”. Ako tako bude, pobediće bolji – igrači sa loptom, ne sa saopštenjima – a publika će uživati.