Pobeda SNS u svakom mestu u Srbiji, osim u Čajetini i Svilajncu, u Topoli se još uvek broje glasovi…

0
(BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC/MO)

“Pobedili smo svuda, pobedili smo i tamo gde nikada nismo. Pobedili smo ubedljivo.”

Tako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao preliminarne rezultate parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji.

Koliko je pobeda SNS zapravo ubedljiva?

BEOGRADSKE OPŠTINE – Kako Blic piše, ovaj trijumfalni pohod SNS počeo je na “gostujućem terenu” – u beogradskim opštinama Stari grad i Vračar, donedavno bastionima Demokratske stranke i njenih derivata.

SNS je u centralnim prestoničkim opštinama osvojio ubedljivu većinu: na Vračaru 33 mandata od 63, odnosno 49,9 odsto, a na Starom gradu takođe veoma visokih 46 odsto.

Najubedljiviju pobedu SNS je ostvario u Obrenovcu gde je osvojio 72 odsto glasova.

NOVI SAD – Prema podacima izlazne ankete Ninamedije, na lokalnim izborima u Novom Sadu SNS je osvojio apsolutnu većinu – 57,6, slede SPS 11,3, SRS 5,6, Vojvođanski front 4,9, Metla 3,9, Spas sa 2,9, Sasvim druga priča sa 2,6, SVM sa 2,3 i Istina sa 1,7 odsto glasova, kao i Neka maske padnu, dok je Ruska stranka osvojila 1,2 odsto.

NIŠ – Predstavnici SNS u Nišu saopštili su da su, prema obrađenom izbornom materijalu sa velike većine izbornih mesta, odneli ubedljivu pobedu na lokalnim izborima.

Načelnica Nišavskog okruga i prva na listi SNS za lokalni parlament Dragana Sotirovski rekla je da je na osnovu obrađenog materijala sa 144 od 176 biračkih mesta SNS osvojio 60,11 odsto glasova, a da iza njih slede SPS (8,34) i SPAS Aleksandra Šapića (5,07) pa onda lokalna koalicija “Niš, moj grad” koja je dobila pet odsto glasova, dok su ostale liste trenutno ispod tri odsto glasova.

KRAGUJEVAC – Na izbore u Kragujevcu izašlo je oko 49 odsto od ukupno 153.336 građana upisanih u birački spisak.

Za 87 odborničkih mesta konkurisalo je 14 lista, a na osnovu prvih rezultata izvesno je da je lista SNS dobila većinu kao i njihov kandidat za gradonačelnika Nikola Dašić – više od 40 odsto glasova.

Na drugom mestu je opozicioni blok bivšeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića “Svi na ovu stranu”, koja je osvojila oko 20 odsto glasova. Za treće mesto bore se “Alternativa” Slađana Rakića i SPS.

JAGODINA – Koalicija JS, SPS i SNS u Jagodini dobila je 78 odsto glasova građana za lokalnu Skupštinu, izjavio je predsednik Gradskog odbora JS Zoran Gligorijević.

On je na konferenciji za medije u Štabu JS, ocenio da je ovo “jedna od najubedlivijih pobeda u Srbiji na lokalnim izborima”.

ČAJETINA – Milana Stamatovića očekuje peti uzastopni mandat na mestu predsednika opštine Čajetina pošto je koalicija koju je predvodio ponovo dobila ubedljivu podršku meštana ove lokalne samouprave.

Kuriozitet izbora u Čajetini, je da su sve stranke i koalicije koje su učestvovale na lokalnim izborima prešle cenzus i imaće svoje predstavnike u opštinskom parlamentu.

Lista „Milan Stamatović – Zdrava Srbija – Demokratska stranka Srbije – Partija ujedinjenih penzionera Srbije“ na izborima za sastav Skupštine opštine Čajetina osvojila je 5.231 glas, osnosno oko 61 odsto od ukupno izašlih birača. Ovim se Stamatoviću pruža prilika da još jednom samostalno formira vlast.

Za listu „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ glasalo je 2.284 Čajetinaca, odnosno 26 odsto građana koji su iskoristili pravo glasa. U Skupštini opštine Čajetina biće zastupljene i preostale dve liste koje su učestvovale na izborima – Socijalistička partija Srbije za koju se izjasnilo oko pet odsto građana i POKS koji je dobio poverenje četiri odsto izašli na izbore.

SVILAJNAC – Prema prvim preliminarnim rezultatima izbore u opštini Svilajnac je osvojila Grupa građana okupljena oko aktuelnog predsednika opštine Predraga Milanovića koji je osvojio 47 odsto glasova. Na drugom mestu je lista SNS, trći je SPS, a četvrti GG “Samo napred Svilajnac”.

VALJEVO – Prema prvim rezultatima, SNS je odnela pobedu u Valjevu, dok su drugi socijalisti. Osim te dve stranke nijedna od ostalih sedam lista učesnica lokalnih izbora nije uspela da pređe cenzus.

PARAĆIN – Prema do sada obrađenim podacima u opštini Paraćin vlast je preuzela Srpska napredna stranka. Po broju osvojenih glasova, drugo mesto pripalo je listi građana čiji je nosilac Saša Paunović, aktuelni predednik ove opštine. Paunović je izašao iz Demokratske stranke koja je bojkotovala izbore.

ŠABAC – U Šapcu još nisu saopšteni ni preliminarni rezultati, ali se spekuliše da su tri najveće liste prešle cenzus i ulaze u gradsku skupštinu.

To su liste: “Aleksandar Vučić-Za našu decu”, Šsabac je naš” Nebojše Zelenovića i “Novi tim za Šabac” – Jelena Milošević. U većini seoskih mesnih zajednica SNS je odnela pobedu.