Plenković osudio uvredljiv transparant o srpskim ženama i deci: “Siguran sam da policija radi…”

0
(BETAPHOTO/HINA/Daniel KASAP/MO)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je oštro osudio neprimeren i uvredljiv transparent o srpskim ženama i deci, koji je sinoć u Zagrebu razvila grupa navijača.

On je u Vukovaru rekao da nije video fotografiju na kojoj se vidi grupa od petnaestak mladića u crnom s transparentom “Je**t ćemo srpske žene i decu”, ali je jasno osudio takav čin, prenela je regionalna N1 televizija.

“Bilo šta što je takvo ja najoštrije osuđujem. Tome nema mesta u javnom prostoru, za svaku osudu je to ko god je to napravio… Za mene tu nema dilema, neprihvatljivo je i za svaku osudu”, rekao je Plenković.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je u Zagrebu da je siguran da je policija pokrenula istragu i da će rešiti taj slučaj.

“Siguran sam da policija radi, a ministar unutrašnjih poslova nije taj kome policija javlja šta radi u istragama”, dodao je Božinović.

Ministarka obrazovanja Blaženka Divjak rekla je komentarišući natpis na transparentu da je to “odvratno” i istakla da što pre treba osuditi i kazniti takav način ponašanja. 

Predsednik SNV Boris Milošević izjavio je za N1 da je taj dogadjaj “jeziv i uznemirujući za sve, a ne samo za Srbe”.

“Žalosno je videti da su mladi u Zagrebu zadojeni tolikom mržnjom da pišu takve ogavne poruke uz povike ‘Ubi Srbina'”, rekao je Milošević.

SNV je jutros na Tviteru fotografiju iz  zagrebačkog kvarta Kustošija na kojoj se vidi petnaestak mladića kako drži uvredljiv transparent kojim se poziva na silovanja, a neki od njih imaju upaljene baklje i nose crne majice s ispisanim ustaškim parolama.

Na jezivom transparentu ispisan je natpis “Je**t ćemo srpske žene i decu”, a slovo “u” u reči “decu” stilizovano je kao ustaško. Mladići su takođe razvili zastave HOS s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”. Na zidiću na kojem stoje ispisan je veliki natpis “Dinamo-svetinja”.

Na zidu, pod nogama navijača, vide se i klupska majica Partizana i šal Crvene zvezde.

Fotografiju je snimio fotograf Nikola Šolić i objavio je na svom Fejsbuk profilu.

(Beta)