Plenković: “Hrvatska će zaštititi svoje generale i nacionalne interese, postoji zahtev iz BiH, ali to nije optužnica…”

0
Printscreen/YouTube/Andrej Plenković

(Beta) – Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas da će se u četvrtak sastati s najvišim vojnim starešinama iz operacije “Bljesak”, čije procesuiranje traži Bosna i Hercegovina i  pojasnio da optužnice nisu podignute.

Hrvatska će zaštititi svoje generale i vojnike, poručio je Plenković u Opatiji posle sastanka s predstavnicima turističkog sektora, prenela je agencija Hina. 

“Najvažnija poruka našim ratnim zapovjednicima i hrvatskoj javnosti – nema nikakvih optužnica iz BiH. Optužnice ne postoje, to je važno. Postoji zahtev, zamolnica za pravnom pomoći koji je došao diplomatskim putem iz BiH”, rekao je Plenković novinarima.

Dodao je da je reč o velikoj dokumentaciji koju proučavaju nadležne službe. Kada se ona prouči, svi ćemo biti u boljoj poziciji da prvo suštinski razumemo o čemu se radi, a zatim da preduzmemo odgovarajuće korake, rekao je hrvatski premijer.

Upitan da li je bolje da Državno pravobranilaštvo (DORH) o tome odluči, ponovio je da će reći više kada stručne službe u potpunosti prouče materijal i potom će izvesti o najboljem načinu rešavanja tog pitanja.

“Zaštitićemo i naše zapovednike i nacionalne interese, a vodićemo se bitnim načelom, načelom vladavine prava. Svaki potez koji radimo treba biti utemeljen na zakonu i na međunarodnim sporazumima koje imamo”, poručio je.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je u ponedeljak da nema pravne osnove za krivično gonjenje oficira HV u njegovoj zemlji zbog učešća u operaciji Bljesak, ali da postoji osnov ako se radi o operacijama “Maestral” i “Južni potez”, u kojima je hrvatska vojska učestvovala na teritoriji Bosne i Hercegovine.