“Platili smo i naručili 6,5 miliona doza vakcina, ali one neće stići jer ih nema…”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Predsednik Aleksandar Vučić rekao da u svetu vlada pravi rat za vakcine, ali da se Srbija bori.

On je naglasio da je Srbija platila i naručila 6,5 miliona vakcina, ali da “one neće stići jer ih nema” i vlada, kako je rekao, pravi rat za vakcine.

“Džabe što smo platili, više niko ne poštuje ugovore. Kao da je svet udario u ledeni breg, kao Titanik i najbogatiji spasavaju sebe u skupim čamcima, a mi koji smo mali ‘udavite se zajedno sa Titanikom’, to im nije važno”, naveo je Vučić, a prenosi RTS.

“Kad sam govorio o nedovoljno solidarnosti, rekli su da sam bio oštar, sad je još gore. Ovo je rat za živote ljudi ali i rat za budućnost svake zemlje”, istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da je Srbija, zahvaljujući prijateljstvu sa Kinom, dobila vakcine.

“Jedan običan susret sa Van Gijem u Minhenu, kada je ceo svet optuživao Kinu, ja jedini nisam, od tada je krenula podrška i povodom korone. Prvi smo od celog sveta dobili milion, niko nije, mi smo dobili. Za to su zaslužni građani, koji su podržali ozbiljnu, odgovornu politiku, koji su znali da je potrebno da budemo otvoreni u svetu”, rekao je Vučić.

Dodao je da je imao sastanak sa ambasadorkom Kine Čen Bo. “Bukvalno sam molio i, znajući predsednika Sija, pre maja, juna dobićemo značajne količine vakcina iz Kine, i ako bude iznenađenje, u februaru. Ja sam skeptik ali se borim”, naglasio je Vučić.

Predsednik je rekao da je pre nekoliko dana stiglo 11.700 vakcina “Fajzera”, pa još 10.000, i najavio da u narednih nekoliko dana stiže još dva puta po 25.000 doza ruske vakcine.

Do sada su, navodi predsednik, vakcinisana 319.504 građanina Srbije. Dodaje da je druga vakcina za njih obezbeđena.