“Plan potkovica” je jedna od najvećih medijskih manipulacija s kraja 20. veka: Serž Alimi za Nedeljnik o Srbima i “etničkom čišćenju”

0
Profimedia

“Plan potkovica” je jedna od najzvučnijih vojno-političko-medijskih manipulacija s kraja XX veka. Taj lažni dokument je imao cilj da pokaže kako su Srbi odavno isprogramirali etničko čišćenje Albanacam kaže pred dolazak u Srbiju, zbog promocije knjige “Kako se fabrikuje javno mnjenje”, glavni urednik Mond diplomatika i jedan od najvažnijih francuskih intelektualaca današnjice Serž Alimi.

“Kada je ta lažna vest proširena iz Nemačke, države koja je imala centralnu ulogu u raspadu Jugoslavije, objavljivanje ovog pseudoplana je poslužilo kao izgovor za intenzifikaciju bombardovanja Srbije. Najreferentniji francuski dnevnik, naročito kada je reč o međunarodnim pitanjima, Le Monde je 8. aprila 1999. godine tako na naslovnici objavio tekst: ‘Taj Plan potkovica koji je predviđao deportaciju Kosovara’. Novinar, autor teksta, ustvrdio je da je autentičnost dokumenta bez sumnje potvrđena, te da se plan nadovezuje na brojne elemente koji nam omogućavaju da razumemo dugoročno planiranu politiku etničkog čišćenja Slobodana Miloševića. Dva dana kasnije je isti dnevnik na čitavoj naslovnici najavio tekst u kome se tvrdi da je “Potkovicom” srpski režim od oktobra 1998. godine planirao egzodus Kosovara. Danas znamo da je to bila lažna vest. Međutim, to znamo vi i ja i još neki, ali većina to ne zna. Jer jedan deo ljudi je zaboravio šta se desilo, dok se mediji ne vraćaju na tu izmišljotinu čiji su bili saučesnici”, rekao je Alimi za novi broj Nedeljnika.

Razgovor o knjizi, u prisustvu autora, biće održan 27. februara u Francuskom institutu u Beogradu, kao i 28. februara u knjižari “Zenit” u Novom Sadu.

Ceo intervju sa Seržom Alimijem o ulozi francuskih medija u vreme rata na Kosovu, o medijskim poslenicima i neokonzervativnim intelektualcima, kao što je Bernar Anri-Levi, čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 20. februara

Uz novi Nedeljnik svi čitaoci na poklon dobijaju i novi broj Mond diplomatika

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici