“Plaćali su 10 dolara po milji da se kamionima izvoze preminuli od koronavirusa. Nisam mogao, ali znam ljude koji jesu…”: Priča o kamiondžijama u SAD u doba korone

0
Privatna arhiva

Ostao je na jedan ispit od profesorskog zvanja, ali je odlučio da ode na work&travel program nakon čega ostaje u Americi. Za vozačku dozvolu prijavljuje nasumično izabranu adresu sa Google Maps, otvara poštanski fah u drugom gradu, prelazi hiljade kilometara da bi dobio najvažniji papir. Počinje sa selidbama, posle prve vožnje pada kao pokošen od ukočenosti i grča. Desetine hiljada milja kasnije sa drugarom radi na zajedničkom projektu i koristeći specijalan softver uspeva da bude korak ispred sistema.

SKIP RECAP

Priča o kamiondžijama koje je put odveo iz Srbije u Sjedinjene Američke Države, a koju smo prošlog maja ispričali na ovim stranicama, bila je priča o odricanju, žrtvovanju, pregalničkom radu i riziku. Nastavak te priče neće biti usmeren na sva ti lika – Čarlija, Diznilenda i Rekordera. Rekorder je bio u Srbiji i kada smo poslednji put razgovarali, Diznilend se u međuvremenu vratio, pa nova priča počinje i završava se sa Čarlijem.

Priča zvuči daleko i neostvarivo – otvaranje kompanije na drugom kontinentu, iz statusa ilegalnog doseljenika – ali je za tako nešto neophodno (samo) oko deset hiljada dolara da bi baš svi segmenti poslovanja mogli da se organizuju i spremnost da žrtvuješ svaki trenutak jer kada nisi za volanom, onda si za računarom, baviš se računovodstvom, naplatama, isplatama, marketingom…

U vreme izbijanja pandemije mnogi su poslovi ugašeni, mnoge su firme prestale sa radom, a on je svoj biznis tek pokrenuo.

Tako je počeo da duva Južni vetar.

I od samog starta suočavao se sa velikim problemima. Od niskih cena po milji, gramzivih brokera, do ponuda teškin ne samo za telo i mozak, nego i za želudac.

“Verovatno su najviše zaradili oni koji su pristali na ponudu da učestvuju u jednoj akciji koja je postala javna tajna. Objavljeni su snimci na društvenim mrežama kako veliki šleperi izlaze iz Njujorka i pojavila se vest da su tom prilikom voženi leševi. Ponuda za taj posao je stigla i do mene – plaćano je 10 dolara po milji da se kamionima izvoze preminuli od koronavirusa. Pet hiljada dolara za 500 milja ne možeš da zaradiš ni u lepom snu. Međutim, nisam mogao, ali znam ljude koji jesu…”

Čitavu priču o kamiondžijama u SAD, zapravo našu “drugu sezonu” priče, pročitajte u novom broju Nedeljnika koji je na svim kioscima od 27. avgusta, kao i u PDF izdanju na nstore.rs.