Pižon: “Meni Murinjo i nije neki trener na terenu, više orator. Piksi je veliki trener…”

0
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO

Vladimir Petrović Pižon, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, četvrta Zvezdina zvezda i čovek koji je ostavio veliki trag u domaćem i evropskom fudbalu, veruje da je Dragan Stojković Piksi pravo i dugoročno rešenje za mesto selektora. Pižon je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a govorio o nacionalnom timu i početku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Кataru 2022.

“Mogu reći da je danas za mene najteža utakmica. Кada igraš protiv Portugalije, znaš s kim i protiv koga igraš. Danas je najteži meč, nije veliko ime, a mora se pobediti.”

Istakao da novi selektor nije imao dovoljno vremena da upozna tim, pošto je promovisan nekoliko sedmica pre okupljanja, kao i da su važne utakmice na startu kvalifikacija došle u ne baš dobrom trenutku.

“Uvek je za drugo poluvreme ostavljao ono pravo, ako ne bude dobro u prvom. Da se nadoknadi ono što je izgubljeno u prvom delu igre. Odlično je to uhvatio, ali mislim da nije imao vremena ni da upozna sve igrače. Ove utakmice će mu doći dobro jer će moći da sagleda sve igrače i odmah da napravi prvu postavu.”

Mnogo se govori o selektoru Stojkoviću i koliko bi on mogao da utiče na igrače i da ih poveže.

“Velika je uloga trenera. Gledajući Žozea Murinja, za kojeg mislim da nije neki veliki trener na terenu, veći je orator i mislim da je tim svojim oratorstvom napravio fenomenalne rezultate. Piksi je veliki trener, bio je dobar igrač i ima sposobnost dobrog oratorstva, tako da verujem da može da napravi dobre rezultate. Vidite i sami da se nema vremena, on je imao tri dana da spremi reprezentaciju, nije mogao ni ljudski trening da napravi”, rekao je Pižon, a onda podvukao da bi na Piksija trebalo gledati kao na dugoročno rešenje.

“Mislim da za Stojkovića nijednog trenutka nije bilo pitanje da li će biti selektor ili ne – svi su bili za njega, što mu olakšava budući rad. Mislim da, i u slučaju da ne bude dobar rezultat i ne plasiramo se na Svetsko prvenstvo, Piksi bi trebalo da ostane selektor. Bilo ko posle da dođe i ima ovako malo vremena, biće mu teško – svakom selektoru treba vremena da se navikne, normalno da radi i upozna sve igrače.”